Većina žena sanja o divnom dekolteu.

Ne radi se samo o veličini poprsja, već i o zdravoj i mladoj koži na ovom području. Dekolte i vrat odaju starost i mogu čak dodati godine. Što pre počnemo da brinemo o ovim oblastima, duže će izgledati lijepo.

Koža na vratu je mnogo tanja nego na licu. Praktično je lišena masnog tkiva i ima malu količinu lojnih žlijezda. Zbog toga brzo gubi vlagu. Neadekvatna briga o ovim mjestima ili nedostatak istog može prouzrokovati brzo starenje kože.

Kako da sačuvate svoj dekolte kako bi izgledao lijepo i zdravo što je duže moguće.

1. Kao lice

Za svakodnevnu brigu o vratu možemo koristiti istu kozmetiku kao i sredstvo za uklanjanje šminke na licu. Onda je dobro isprati kožu hladnom vodom, koja će poboljšati cirkulaciju i učvrstiti kožu. Sjetimo se i pravilnog toniranja za tip kože.

2. Pravilna primjena kozmetike

Krema se najbolje nanosi u obliku masaže, koja se uvijek mora odvijati od dekoltea do brade. Ovo će biti suprotan smjer od gravitacije. Poboljšava cirkulaciju krvi u kapilarama i sprečava starenje kože. Kozmetiku treba masirati desnom rukom na lijevoj strani i obrnuto. Kada tretirate kožu, ne zaboravite na područja ispod pazuha i vrata.

3. Domaći načini za čvrstu kožu dekoltea

Za brzo poboljšanje izgleda vrata i dekoltea mogu pomoći hladne obloge. To možete uraditi na primjer sa zamrznutom kockom leda – potrebno je masirati kožu na vratu i dekolteu laganim kružnim pokretima prema bradi oko 3 minuta. Nakon ove masaže, koža će postati elastičnija.

4. Piling jednom nedjeljno

Piling dekoltea i vrata treba da se vrši jednom nedjeljno. Za to je najbolje koristiti fini piling. Stručnjaci naglašavaju da je u slučaju kože sa tendencijom pucanja kapilara bolje koristiti enzimski piling. Ne sadrži abrazivne čestice i ne izaziva mehaničku iritaciju kože. Poslije tretmana pilinga stimuliše se proces obnavljanja ćelija, koža je svjetlija i glatka, a preparati koji se koriste – kreme ili maske za lice – bolje se apsorbuju.

5. Obratite pažnju na sunce

Lice, ruke i dekolte su najviše izloženi suncu. Lice je prekriveno šeširom, naočarima, kosom, ruke su u stalnom pokretu, ali je dekolte izložen stalno. Bez zaštite od sunca, koža će se brzo osušiti i pojaviti se bore. Vrijedno je pokriti dekolte u ljeto, u vrijeme najvećeg izlaganja suncu i ne zaboraviti na kozmetiku sa UVA i UVB filterima. Nemarnost u ovoj oblasti može dodatno dovesti do opekotina, promjena boje, pjega ili drugih fleka.

Kada vršimo tretman lica ili masažu lica u profesionalnom salonu ljepote, treba takođe primijeniti tretman za vrat i dekolte. Sve ove oblasti zahtijevaju čišćenje, hidrataciju, učvršćivanje, regeneraciju ili poboljšanje fleksibilnosti. Vrijedi se toga sjetiti tokom dnevne njege.