Svaka osoba ima mladeže na tijelu. Stručno mišljenje je da je svaki mladež opasan, ako doživi mehaničko oštećenje. Međutim, postoje i oni mladeži koji se razvijaju u melanome. Evo kako ih prepoznati…

Uvijek imajte na umu da je melanom jedna od najopasnijih vrsta raka, koja se razvija prilično brzo. Zbog toga je veoma bitno da znate da razlikujete opasne mladeže koji će se pretvoriti u melanom:

Asimetrija: Ako je mladež asimetričan, tj. nepravilnog oblika i ima “poderane” granice, onda se javite doktoru.

Zamućen obris: Granica mladeža je mutna i nejasna. Ne možete da jasno ocrtate granice tog mladeža.

Boja: Normalan mladež ima jednakuboju, uglavnom smeđu. Ako vaš mladež ima čudnu boju, odmah posjetite dermatologa. Boja melanoma može biti različita: plava, tamno smeđa, bijela ili čak da ima nekoliko boja odjednom. Još gore je ako se oko melanoma pojavi crvenilo ili drugačija boja kože.

Dimenzije: Normalan mladež nije veći od pola centimetra. Međutim, nije svaki veći mladež melanom. Ako imate veliki mladež obavezno posjetite doktora, kako biste prestali da sumnjate.

Osjetljivost: Ako osjećate neprijatnost kada dodirnete mladež, ako svrbi ili vas boli – to je znak melanoma.

Šta raditi dalje?

Ako uočite neku od gore navedenih promjena mladeža, obavezno se javite doktoru. Nemojte da paničite. Otkrivanje melanoma u ranoj fazi je sasvim izlječivo. Statistika kaže da je melanom u ranoj fazi izlječiv u 98% slučajeva.

Kako se zaštititi od melanoma?

Prvo, pregledajte svoje tijelo i sve mladeže. Nakon 6 mjeseci ponovo pažljivo pregledajte svoje tijelo. Ako uočite  bilo kakvu promjenu mladeža – javite se doktoru. On će predložiti uklanjanje kritičnih mladeža: onih koji štrče ili onih koji su u predjelu paduha, pojasa, grudi… Ne odbijajte ovu proceduru, jer je ovaj postupak bezbolan i ne ostavlja tragove na koži.