Vjerovatno ste već primijetili kako vam posljednjih dana kosa više pada, postoji logično objašnjenje zašto je to tako…

Opadanje kose ste mogli da primijetite nakon češljanja i pranja kose. Kako god bilo, nema razloga za brigu, jer kosa zaista više opada u ovom godišnjem dobu.

Naša kosa na svjetlost reaguje kao i biljke. U proljeće i ljeto raste i buja, jer svjetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kako je sunca sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.

Ovo sezonsko opadanje kose traje otprilike 6-8 nedjelja, ali ako se nastavi i dalje nakon ovog perioda, onda biste se trebali konsultovati sa doktorom, jer možda nije jesen glavni uzročnik ovoj pojavi u vašem slučaju.

U pitanju može biti nešto ozbiljnije, poput hormonskog disbalansa, bolesti štitne žlijezde, nedostatak određenih vitamina, višak vitamina A, ali i nezaobilazni stres.

Normalno je da dnevno izgubite od 80 do 100 dlaka, iako ih nećete moći prebrojati, možete otprilike zamisliti tu količinu i tako pratiti promjene.

Upravo zato, kosu biste idućih nedjelja trebali više njegovati, a brojne hranjive maske možete napraviti sami kod kuće. Ali, osim raznim tretmanima, vrlo je bitno da kosu jačate i pravilnom ishranom.

Među jesenjim namirnicama koje će nahraniti vašu kosu, ali i kožu su, između ostalog i jabuke, šljive, bundeve, krompiri, kruške, šipak i citrusi. Uz njih se preporučuje i hrana bogata gvožđem i vitaminom B.

Kako biste ojačali vašu kosu možete i sami napraviti hranjivu masku za koju neke žene tvrde da je čudotvorna:

Recept:

U 1 kašiku toplog mlijeka rastopite 1 kašičicu meda ili šećera, a zatim dodati 20 grama svježeg kvasca. Ostaviti na toplom mjestu 15-20 minuta, kako bi došlo do fermentacije.

Dobijenu smjesu stavite na čistu i vlažnu kosu, umotajte najlonskom kesom i toplim peškirom.

Ovakve maske zahtijevaju najmanje 1 sat, ali najbolje 2-3 sata da ostanu na kosi. Isperite masku i kosu operite šamponom.

Maska od kvasca koristi se jednom nedjeljno, u trajanju 10-15 nedjelja. Poslije ovog perioda napravite pauzu od 3 mjeseca i ponovite tretman po potrebi.