Planinarsko društvo “Gora” Banjaluka organizuje Treću memorijalnu šetnju u spomen na Marka Stanojevića, jednog od osnivača društva, koji je preminuo u martu 2017. godine nakon kraće i teške bolesti.

Šetnja će se održati u nedjelju 12. januara na relaciji: Zeleni most – Trešnjik – Zmajevac – Repetitor na Starčevici – Potok, što je ujedno i posljednja akcija koju je Marko kao planinar organizovao i u kojoj je učestvovao.

Staza je duga oko 12 kilometara, pogodna je za sve učesnike. Šetnja će trajati oko četiri sata. Okupljanje učesnika je u 10 časova kod Zelenog mosta.

Mole se zainteresovani da se prijave u inboks stranice radi evidentiranja, ili na broj telefona 065/984-120 (kontakt osoba: Dragan Gajić, zvati/pisati nakon 17 časova). Akcija je besplatna.

Marko Stanojević je rođen 1986. u Banjaluci gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje te Prirodno-matematički fakultet, Studijski program za geografiju. U Beogradu je završio postdiplomske studije na Geografskom fakultetu.

Od 2010. godine bio je zaposlen na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci u zvanju asistenta, na Studijskom programu za geografiju i Studijskom programu za prostorno planiranje, a od 2014. godine bio je u zvanju višeg asistenta.

Stanojević je jedan od idejnih tvoraca projekta “Upoznaj Srpsku”, koji je postao izuzetno prepoznatljiv tokom četiri godine postojanja. On je obavljao funkciju predsjednika Asocijacije istraživača “Upoznaj Srpsku”.

– Marko je aktivno učestvovao u svim fazama izrade veb sajta, terenskim radovima, kao i redovnim aktivnostima u okviru osnivanja i funkcionisanja Asocijacije. Markov doprinos u realizaciji ovog projekta je nemjerljiv. Na svemu ćemo mu biti vječno zahvalni – piše na pomenutoj stranici.

Takođe, Marko je bio sekretar Geografskog društva Republike Srpske, član Istraživačkog centra “Iskon” (udruženje za promociju prirodnih i kulturnih dobara Republike Srpske) i tehnički urednik naučnog časopisa “Herald”. Učestvovao je na više naučnih i stručnih skupova (10). Autor je ili koautor više naučnih, stručnih i naučno-popularnih radova (21), koji su objavljeni u različitim naučnim i stručnim časopisima, te zbornicima radova sa naučnih skupova. Učestvovao je u realizaciji više naučno-istraživačkih projekta.

(srpskainfo)