Mikoplazma je grupa bakterija koja uključuje više od 70 različitih vrsta.

Mikoplazma hominis je najčešća vrsta mikoplazme, uključena u polne infekcije kod žena.

Kod osoba sa smanjenim imunitetom, može uzrokovati i infekcije van genitalija, kao i infekcije kod novorođenčadi.  Kao i ureaplazma, često se nalazi u vagini i može da uzrokuje infekcije muškog i ženskog genitalnog trakta.

Mikoplazma Genitalium – Prema studija objavljenim u junu 2007. Godine, infekcija koju uzrokuje bakterija Mycoplasma genitalium je nadmašila gonoreju po broju oboljelih i sada je treća najzastupljenija polna bolest među mladima u SAD-u.

Ova vrsta mikoplazme, pored hlamidije, glavni je uzročnik nespecifičnog uretritisa kod muškaraca. Često se pronalazi, kod žena, zajedno sa bakterijskom vaginozom i često se povezuje sa cervicitisom.

SIMPTOMI MIKOPLAZME

Većina infekcija mikoplazmom genitalium su bez simptoma. Vremenom, ako dođe do pada imuniteta ili povećanja broja bakterija u organizmu, može izazvati određene infekcije.

Mikoplazma genitalium je poznat mikroorganizam, ali je tek od skoro detaljnije upoznat,  obzirom da je češto povezan sa drugim dijagnozama.

Simptomi:

•    Većina slučajeva nema simptome;
•    Peckanje pri mokrenju;
•    Vaginalni svrab kod žena ( Mikoplazma se povezuje i sa bakterijskom vaginozom);
•    Bol za vrijeme seksualnog odnosa kod žena;
•    Sekret iz penisa kod muškaraca;
•    Artritis (bol i otoci zglobova kod muškaraca).

Testiranje na mikoplazmu

Obzirom da se neke vrste mikoplazme ne mogu izolovati u epruveti, mogu biti ustanovljenje samo uz pomoć bojenja DNK ili PCR metode.

Liječenje mikoplazme

Infekcija se liječi antibioticima. Oba partnera istovremeno.

Posljedice

Ukoliko se mikoplazma ne liječi, moguće su posljedice. Mikoplazma genitalium se povezuje sa zapaljenjima male karlice, infekcijom zapaljenja sluzokože materice i prijevremenim porođajem kod žena.

Preventiva

Upotreba kondoma je, prema podacima studija, prepolovila broj zaraženih mikoplazmom.

Pročitajte i: Polno prenosiva bolest – ureaplazma