Frizura bob hit je proljećne sezone.

Mogu se razlikovati sljedeće vrste bob frizure: talasasti bob, lob (dugi bob), asimetrični bob i dr. Ova frizura je idealna za žene svih uzrasta i najmodernija je frizura posljednjih godina. Ženstvena je i elegantna, stalno inspiriše frizere, te danas postoji mnogo varijacija na kaličan bob.

Počeci ove univerzalne frizure sežu iz 20. vijeka, kada su žene u SAD-u i Engleskoj stekle pravo glasa. Dame su u to vrijeme šišale kosu do linije brade. Takva frizura bila je simbol nezavisnosti, jednakosti i modernosti.

Za koga je bob?

U stvari, za svakog od nas! Nije važno da li imate tanku ili gustu kosu, ova frizura može podnijeti sve. Glavna stvar je da ne zahtijeva predugo sređivanje i komplikovanu njegu. Bob ima samo jedan minus. Morate zapamtiti da svoju kosu ošišanu više nećete moći vezati elastičnom trakom.

Svoju bob frizuru možete nositi na više načina – koristeći presu ili kozmetiku za kreiranje frizure u stilu 1920-ih ili uz pomoć morske soli i fena sa difuzorom.

Tupi bob

Princip ove frizure je jedan – kosa mora biti ravnomjerno ošišana, kao da ju je neko sjekao savršeno ravno tupim makazama. Otuda i naziv tupi bob. Ova frizura najbolja je za kratku i polu-dugu kosu. Idealna je čak i za tanku kosu – optički je gusta i dodaje volumen.

Bob sa talasima

To je kombinacija klasičnog boba i tupog boba, ali u više seksi, ženstvenoj i nonšalantnoj verziji. Frizeri prvo ravnomjerno sijeku kosu, a zatim nježno istanje krajeve. Zahvaljujući talasima, frizura dobija više volumena i postaje izuzetno lagana.

Lob (dugi bob)

Lob je duža verzija tradicionalnog boba. Nježno smanjuje crte lica i čini ovalno lice ljepšim. To je savršeno rješenje ako želite nešto promijeniti, ali se plašite radikalnih promjena. Dugi bob doseže barem do ramena i osvježava frizuru. Ako vam je stalo do volumena, tada se kladite na asimetriju – kosa duža sprijeda i kraća straga.

Obrnuti bob

Veoma popularna i moderna vrsta boba. Kosa sa bočnih strana iste je dužine, ali mnogo duža nego na leđima. Ova frizura je pogodna za svaku ženu.

Asimetrični bob

Lansiran je 1980-ih, ali još uvijek se smatra vrlo modernom frizurom. U ovoj varijanti, kosa je kratka iznad potiljka i duža na stranama lica, ali linija sječenja kose je različita na obje strane. Ovo je idealno za hrabre žene koje vole da eksperimentišu sa svojim imidžom.

Bob sa šiškama

Ovo je najpopularnija i najpoznatija verzija ove frizure, koja već godinama ne izlazi iz mode. Uz to, naglašava crte lica i optički ih smanjuje. Ono što je važno, ne zahtijeva dugo stilizovanje – čak i kada nemate vremena da stilizujete kosu, izgleda sjajno.

Bob do ključnih kosti

To je najduža od svih verzija – čak i duža od dugog boba (loba). Dužina kose kod ove frizure završava se u visini ključnih kostiju. Razlika u dužini između prednje i zadnje strane je minimalna, samo se radi o sticanju određenog volumena.

Najljepše i najraznovrsnije bob frizure pogledajte u galeriji fotografija.