U Banjoj Luci od danas je imogućen rad trgovinama bijele tehnike, vodovodnog i elektromaterijala i sanitarija, keramike, prodavnicama boja i lakova, autodijelova, dijelova za poljoprivredne mašine, građevinskog materijala, te drogerijama.

Ovim djelatnostima prošle sedmice dozvoljen je rad odlukom Štaba RS, a od danas, od 7 do 15 časova, i one mogu raditi uz veoma striktna pravila u vezi s držanjem distance, dezinfekcijom i ostalim mjerama predostrožnosti radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Svako kršenje ovih propisa biće najstrožije sankcionisano, odlučeno je juče na sjednici Štaba za vanredne situacije Banja Luka. 

Besplatan prijevoz

Takođe, u funkciji je šest novih linija besplatnog javnog prijevoza za zdravstvene radnike i pripadanike Ministarstva unutrašnjih poslova, a putem Centra za socijalni rad, počela je podjela 1.617 paketa s osnovnim namirnicama za ugrožene kategorije stanovništva.

U Banjoj Luci nastavljaju s radom sve službe dostave koje je grad do sada organizirao, s ciljem pomoći osobama starijim od 65 godina, putem telefona 065/010-203 dostava namirnica i dostava lijekova pozivom porodičnom ljekaru.

Dom zdravlja Banja Luka izvršio je racionalizaciju rada laboratorijskih punktova, tako da će pacijentima od danas na raspolaganju biti laboratoriji na Poliklinici i u naselju Lazarevo, rečeno je jutros za Srnu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Povećana potreba za laboratorijskim pregledima

Iz Doma zdravlja navode da će nakon 19 sati građanima na raspolaganju biti laboratorij u Službi hitne medicinske pomoći svakim radnim danom i subotom od 19 do 7 časova ujutro, dok će nedjeljom raditi 24 sata.

Do racionalizacije rada došlo je s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i zbog povećane potrebe za radom laboratorijskih tehničara u ambulanti u kojoj se vrše pregledi pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama.