Studentski radovi pristigli na konkurs za najbolji studentski scenario predstavljeni su u Banjaluci, a žiri će sutra proglasiti tri najbolja scenarija za koje su predviđene nagrade od 3.000, 4.000 i 5.000 KM.

Konkurs je realizovan u saradnji Kinoteke Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na inicijativu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da resorno ministarstvo s ciljem realizacije strateških opredjeljenja iniciralo saradnju Kinoteke i Akademije umjetnosti kakobi bio postignut visok kvalitet umjetničke produkcije i profesionalizacije.

“Ova saradnja je izuzetno značajna s obzirom na činjenicu da namjeravamo prije svega da afirmišemo domaći mladi kadar, što je naša najveća prednost s obzirom na to da je kinematorafija Srpske u povoju”, izjavila je Đakovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, upravo iz ove saradnje proizašao je današnji događaj koji je značajan zbog više razloga.

“Prije svega to će omogućiti talentovanim madim studentima da kroz realne situacije svoje scenarije prezentuju pred producentima iz svijeta filma i da se takmiče za nagrade koje je obezbijedilo resorno ministarstvo. Riječ je o nagradama za tri najbolja studentska scenarija koje iznose 3.000, 4.000 i 5.000 KM, što će im olakšati snimanje njihovog završnog filma”, naglasila je Đakovićeva.

Ona je dodala da je, osim novčanih nagrada, važna i činjenica da će tri najbolja scenarija biti prezentovana široj javnosti u okviru filmskog kampusa koji organizuje Kinoteka Srpske.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da nastavak saradnje sa Kinotekom Srpske, na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture Srpske povezuje institucije kulture i obrazovne ustanove koje školuju mladi kadar, koji predstavlja temelj kulture Srpske.

Ona je dodala da se ovaj program uklapa u nastavni plan Akademije umjetnosti, kada studenti na kraju treće i četvrte godine realizuju svoje filmove.

Direktor Kinoteke Srpske Snježan Lalović rekao je da Kinoteka, osim što čuva i prikuplja filmove, ima obavezu da promoviše filmska ostvarenja, ne samo stranih već i domaćih autora.

“Nama je prvenstveni zadatak da vodimo računa o domaćem filmu i drago nam je da učestvujemo u projektu u kojem su mladi ljudi koji bi trebalo da naprave kinematografiju Srpske koja i nije baš razvijena, posebno kada je riječ o igranim ostvarenjima“, rekao je Lalović i dodao da želi na ovaj način da ohrabri studente da se prijavljuju na konkurse.

On je izrazio nadu da će ova saradnja biti tradicionalna i da će izlaziti zrela ostvarenja.

Profesor na katedri za film i televiziju na Akademiji umjetnosti Draško Gajić zahvalio je resornom ministarstvu i Kinoteci Srpske, jer je ovo prvi put da imaju podršku i saradnju u produkciji studentskih filmova, dodavši da je za to veoma važna materijalna podrška.

Gajić, koji je i član žirija za izbor najboljeg sudentskog scenarija, izrazio je nadu da će ovo biti pokretač za ozbiljnu kinematografiju na području Srpske, naglašavajući da je idaja da ovaj projekat zaživi.

Pravo prijave na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je bio objavljen od početka februara do sredine aprila, imali su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Studijski program dramske umjetnosti, kao i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Studijski program opšte književnosti i teatrologija.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srna)