Najdugovječnija kulturna manifestacija u Banjoj Luci – „Kočićev zbor“, 55-tu godinu zaredom, biće održan u tradicionalnom terminu, u periodu od 24. do 30. avgusta ove godine, odlučeno je na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora ovog kulturno – umjetničkog događaja.

Prema načelnom programu, koji je danas usvojen na sjednici Odbora, manifestacija će biti otvorena 24. avgusta, prezentacijom projekta „Park priča i pričanja“. U okviru ovog projekta, na lokaciji ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS biće organizovano čitanje kratkih priča, uključujući i konzole na otvorenom na kojim će biti odštampane neke od Kočićevih pripovjetki.

U okviru manifestacije, pored već ustaljenih događaja, poput svečane akademije i književnih večeri (besjede, predstavljanje mladih pisaca, satira i drama), biće priređene i zanimljive izložbe poput one pod nazivom „Kočić i njegova porodica u fotografijama“, u okviru koje će biti izloženo 30 starih fotografija, izloženih u parku nazvanom po našem velikom piscu.

Neki od planiranih događaja su:

  • Otvaranje treće uređene kuće na Kočićevom ognjištu u Stričićima;
  • „Kočićev zbor“ u Stričićima;
  • Festival zmijanjske pjesme;
  • Takmičenje u narodnim vještinama;
  • Borba bikova za nagradu „Jablan“;
  • Džipijada.

U okviru priprema za organizaciju ove manifestacije, Grad Banja Luka će u narednim danima raspisati javni poziv za dodjelu „Kočićeve nagrade“ za 2020. godinu, i to za cjelokupnio djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂