Izložbom slika Na svilenim talasima autorke Helene Mijatović u petak uveče u Malom izložbemo salonu otvorena je ljetna sezona u Banskom dvoru – Kulturnom centru, simboličnog naziva „50 po 50“.

Otvaranje izložbe proteklo je uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Publika je bila u prilici da vidi 23 slike za čiji je nastanak autorka inspiraciju pronašla u moru i zalascima sunca. Radovi su naslikani  tehnikom akvarel i miksmedija na platnu.

Izložbu je otvorio direktor Banskog dvora – Kulturnog centra, Mladen Matović.

“Poruka naše ljetne sezone kulturnih dešavanja „50 po 50“ je da uprkos nimalo bezazlenoj situaciji u vezi sa virusom korona, život ne treba i ne smije stati, te da uz odgovrno ponašanje i pridržavanje svih mjera zaštite možemo zadovoljiti naše kulturne potrebe i u uslovima aktuelne epidemiološke situacije”, naglasio je Matović.

Autorka izložbe Helena Mijatović kazala je da je akvarel na svili specifična tehnika.

“Ima mnogo razlike od akvarela na papiru i akvarela na svili, svila se drugačije ponaša od papira. Najveći izazov u ovoj tehnici je što nikada ne možemo znati kada je rad završen, puno je iznenađenja. Ta iznenađenje ne moraju da znače da je rad nije uspio, već nas ona nekad odvedu u drugom smjeru, tako da ponekad slika bude bolja nego što sam očekivala. To mi je posebno interesantno što od jedne ideje počnem da radim, ona se u proceru pretvara u nešto sasvim drugo, da bi kraj bio neka treća opcija o kojoj nisam razmišljala”, kazala je Helena.

Sve slike iz ovog ciklusa, dodaje Mijatovićeva, imaju određenu temu – more.

“Uglavnom sam birala tople boje, jer ih jako volim. Ovaj put tema je more, jer sam povezala more i život. Povezala sam tu jednu priču, da i u životu, baš kao i u moru, imamo svega – oluja, talasa, nevremena, ali i divnih smiraja”, objasnila je Helena.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂