Da je pandemija virusa korona uticala i na smanjen uvoz proizvoda za uljepšavanje i šminkanje, najbolje govore podaci da su za osam mjeseci ove godine uvezeni ovi proizvodi u vrijednosti od 43,3 milion KM, što je za 11,8 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za osam mjeseci prošle godine u BiH su uvezeni ti proizvodi u vrijednosti od 55,2 miliona KM.

Kada se to preračuna u količinu, od početka godine uvezeno je nešto više od 2,03 miliona kilograma proizvoda za uljepšavanje i šminkanje, dok je prošle godine to iznosilo 2,18 miliona kilograma, što je za preko 142.854 kilograma manje.

Da su žene u BiH od pojave virusa korona smanjile i samu posjetu kozmetičkim salonima gdje šminkom ističu dodatno svoju ljepotu, smatra i Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluka, koja je rekla da je došlo do pada obima posla do 40 odsto zato što uslovi rada tako zahtijevaju.

“Nedolazak dijaspore i manjak klijenata koji zbog pandemije zaziru upravo od posjete kozmetičkim salonima uticali su na to da je manja potražnja za šminkom, što se na kraju odlazilo i na sam uvoz“, kazala je Arsićeva.

Dodaje da sami vlasnici kozmetičkih salona nisu imali potrebe da nabavljaju velike količine proizvoda za uljepšavanje i šminkanje, jer nisu radili jedan period, ali i, kako kaže, kada su počeli s radom, to je u znatnoj mjeri manje nego što su navikli.

Nataša Marjanović, vlasnica frizerskog i kozmetičkog salona OM iz Prijedora, kazala je da je bilo manje šminkanja jer nije bilo ni mnogo proslava zbog situacije sa koronom.

“U kozmetičkim salonima usluga šminkanja zastupljena je u vrijeme različitih proslava, dok su ove godine proslave svedene na minimum ili ograničene na 50 osoba. Broj klijenata sa ovom uslugom šminkanja je sveden na 10 odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazala je Marjanovićeva.

Dodaje da je nošenje maski takođe ograničilo ovu uslugu.

I mnogo žene u BiH su nam kazale da se manje šminkaju, posebno rjeđe stavljaju ruž na usne, jer moraju da nose maske.

Iz kozmetičkog salona “Jelena” u Bijeljini rekli su da je manji broj žena koje dolaze na profesionalno šminkanje i da je sve to uticalo na manji obim posla.

“Ove godina nemamo ni svadbi, ni proslava, niti smo imali naših klijentkinja iz dijaspore koje su davale svoj doprinos salonima“, kažu iz salona “Jelena”.

Iz jednog kozmetičkog salona u Sarajevu ističu takođe da se profesionalno šminkanje traži mnogo manje nego prošle godine.

“Od kada su maske obavezne, i ono malo žena koje nam dođu na kompletno šminkanje traže uglavnom da im više šminkamo oči i obrve, jer su im to jedini dijelovi lica koji mogu doći do izražaja”, kazali su iz ovog salona.

 

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂