Skoro polovina Srba slavi Svetog Nikolu. Do ove godine je važilo da ona druga polovina ide u goste kod domaćina koji slave, ali korona je sve promijenila. Ove godine slavimo sami.

Ovom slavnom svetitelju posvećeno je više od 600 crkava i danas je slavljen po cijelom svijetu. Međutim, mnogi vjernici imaju dileme o obilježavanju ove i drugih krsnih slava, pa ih je za “Blic” portal razriješio otac Gligorije Marković, voždovački paroh i duhovnik Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Beogradu.

Da li se na slavu zove?

Nekada se na slave nije zvalo, ali danas dinamika života zahtijeva da se stvari usaglašavaju i prilagođavaju stvarnosti aktuelnog života. Tako je potrebno otvoriti srce za svakoga ko želi kod nas da dođe i ne zatvarati vrata doma svoga bližnjima. Dakle, i zovemo i ne zovemo, jer je to funkcionalna, a ne nepromijenjiva stvar običaja koje smo naslijedili, kaže otac Gligorije.

Može li žena da slavi slavu?

Otkad je srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, čitava porodica slavi slavu svoga oca, to jest načelnika porodice. Zbog djece koju imamo vrlo je važno da se uče da je to nešto što nasljeđujemo po muškoj liniji kako se ne bi otuđivala od svojih predaka i porodice. I kad suprug umre, žena treba da nastavi njegovu slavu, a kad se razvede, djecu treba da podstiče da idu na očevu slavu. Kad je sama, onda proslavlja slavu svog oca i kuće iz koje je potekla.

Može li sin da slavi slavu dok mu je otac živ?

Svako ko ima svoja četiri zida proslavlja svoju slavu. Naravno da ljudi mogu zajedno da proslave slavu sa roditeljima, ali to ne treba da im bude izgovor da u svojoj kući ne uznesu sopstvenu molitvu i da im ne dođe sveštenik dva puta godišnje da osveti prostor i molitveno uznese svoje želje za tu porodicu pred Bogom.

Da li trpeza mora biti posna?

Kako pada u vrijeme božićnog posta, vjernici čija je slava Sveti Nikola treba da je proslave uz posnu trpezu. Međutim, neki je ipak slave mrsno, pa smo zato pitali oca Gligorija Markovića, voždovačkog paroha i duhovnika Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Beogradu, da li je grijeh ako se Sveti Nikola slavi mrsno.

– Iz prošlih vremena mnogo toga je došlo do nas kao posljedica lošeg stanja. Na primjer, prije 150 godina u nekom planinskom selu bilo je nemoguće naći ribu usred zime, jer su putevi bili odsječeni. Zbog toga se u to vrijeme spremala mrsna trpeza. Ali, danas više nemamo takve izgovore, tako da ne treba nijednu slavu u vrijeme posta ili u posni dan, srijedu i petak, slaviti mrsno – objašnjava otac Gligorije za Ženu Blic.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂