Povodom školske slave Svetog Save, gradonačelnik Draško Stanivuković, danas je najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola uručio nagrade koje, tradicionalno, u danima svetosavlja dodjeljuje Grad Banja Luka.

Gradonačelnik Stanivuković je čestitao učenicima, nastavnicima, pedagozima i roditeljima i naglasio da svetosavska nagrada predstavlja cjeloživotni pečat koji bi trebalo da odredi dalji životni put naše djece.

– Biti najbolji među 16.000 srednjoškolaca i 9.000 osnovaca, jeste ogroman uspjeh. Mi moramo učiniti sve da ovu djecu zadržimo u našem gradu, pa i ako odu u inostranstvo na školavanje, da se ovdje vrate i svoje znanje primjene u svom gradu i u svojoj zemlji. Ako su u osnovnoj i srednjoj školi radili marljivo, pa takvi budu i na fakultetu, onda tim ljudima moramo obezbijediti šansu da dobiju posao i priliku da rade i da se razvijaju ovdje –  rekao je gradonačelnik.

On je dodao da su oni svojim radom pokazali posvećenost i predanost, a mi to, sa druge strane, treba da vrednujemo i da, na taj način, izrastemo u zdravo društvo.

– I roditeljima šaljemo poruku da ova djeca neminovno idu naprijed, idu u dalje usavrašavanje u različitim oblastima i Grad mora da nađe mogućnost da to isprati i podrži. Vizija kojoj Banja Luka teži je da budemo društvo koje cijeni put pojedinca do spoznaje novih vještina, novih znanja i novih tehnologija – poručio je Draško Stanivuković.

U ime nagrađenih učenika osnovnih škola, govorila je učenica OŠ „Đura Jakšić“, Patricija Erak, koja je istakla da svim učenicima ova nagrada mnogo znači.

– U ime svih učenika želim da zahvalim Gradu i gradonačelniku, što su i u ovakvoj situaciji organizovali dodjelu svetosavskih nagrada. Nama učenicima ova nagrada mnogo znači zato što je to potvrda da se trud i rad cijene, a nosi i naziv našeg najvećeg prosvjetitelja – rekla je Erak.

Učenik četvrtog razreda Gimnazije, Sergej Krčmar, rekao je da je obrazovanje oduvijek bilo veoma značajno i svako društvo koje je cijenilo obrazovanje je mnogo naprednije.

– Sama činjenica da imamo tradiciju dodjele svetosavskih nagrada je od velikog značaja za učenike, a meni je posebna čast što sam dobio ovu nagradu – kazao je Krčmar, koji je, uz brojne školske uspjehe, ranije učestvovao i na Olimpijadi iz fizike.

Najbolji učeninici 29 osnovnih škola dobili su novčanu nagradu u iznosu od po 150 KM i knjigu pod nazivom „Ban Milosavljević“, autora Zorana Pejašinovića, dok su najbolji učenici srednjih škola, njih 17, dobili po 200 KM i pomenutu knjigu.

Podsjetimo, banjalučke osnovne škole u školskoj 2020/21. godini pohađa 16.328 učenika, dok se u srednjim školama školuje 9.116 učenika.

Spisak nagrađenih učenika možete pogledati OVDJE, a kompletnu galeriju fotografija pogledajte na fejsbuk stranici Grada Banje Luke.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂