Podrška zakonu o zaštiti od uznemiravanja na radu, koji će se u formi nacrta u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) naći sutra, stiže iz poslaničkih klubova, te, očekivano, od sindikalaca, a ni poslodavci nemaju ništa protiv.

U ovom zakonskom rješenju uznemiravanje na radu je definisano kao svako ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu koje može nanijeti štetu fizičke, psihičke ili seksualne prirode.

“Uznemiravanje na radu može biti jednokratno ili kontinuirano, aktivno ili pasivno postupanje, između radnika ili između radnika i pretpostavljenih, radnika nad pretpostavljenim ili upućeno od trećih lica s kojima radnik dolazi u kontakt u obavljanju svojih poslova. Uznemiravanje na radu je i podsticanje, izdavanje naloga ili navođenje drugih na vršenje radnji uznemiravanja na radu”, navodi se u ovom dokumentu.

Radnjama uznemiravanja na radu, između ostalog, smatraju se fizički napad ili prijetnja fizičkim napadom, verbalno napadanje, obraćanje uz viku, prijetnju ili vrijeđanje, neprimjereno javno komentarisanje ličnih svojstava i osobina radnika, upućivanje vulgarnih komentara itd.

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, istakao je za “Nezavisne novine” da će ova stranka podržati usvajanje ovog zakona.

“Dugo i mi učestvujemo u razgovorima i sa poslodavcima i sa Sindikatom. Ja se nadam da ćemo naći jedno najoptimalnije rješenje da zaštitimo radnike na pravi način, da to ne ostane samo forma na papiru, već da bude primjenjivo i da radnici znaju da su tim zakonskim rješenjem zaštićeni”, ističe Žunić.

Zeleno svjetlo usvajanju zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu daće i poslanici SDS-a u parlamentu Srpske.

“U svakom slučaju ćemo podržati taj zakon. Radnici nemaju ni dio prava koja imaju zaposleni u razvijenom svijetu“, kaže Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS-a.

I Kostadin Vasić, predsjednik Kluba poslanika Ujedinjene Srpske, rekao je za “Nezavisne” da će to zakonsko rješenje podržati.

“U svakom slučaju, treba zaštititi radnike na radu i mislim da su u ovom momentu ugroženi i više nego što je javnost s tim upoznata. Takav zakon je veoma bitan Srpskoj, mi ćemo ga podržati, s tim što ćemo diskutovati o tome da li ima nešto da se doradi”, rekao je Vasić.

I Perica Bundalo, predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NS RS, naglašava da ovakvo zakonsko rješenje zaslužuje podršku.

“Mi, uobičajeno, na dan prije održavanja sjednice NS RS održimo sjednicu Kluba i donosimo odluku, odnosno zauzimamo stav kakav ćemo predstaviti na plenumu, tako da još ništa unaprijed ne mogu reći. Ali u svakom slučaju, ideja je dobra i dobro je da ovakav zakon imamo. Vidjećemo da li nacrt treba da bude dorađen, popravljen, ali u svakom slučaju, zaslužuje podršku”, rekao je Bundalo.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Srpske, ističe da je obaveza Srpske da donese ovaj zakon i da se ova oblast uredi, jer je veoma važna za normalno funkcionisanje u okviru privrednih subjekata.

“Vlada je usvojila taj dokument u formi nacrta i uputila ga u NS RS. Očekujem da i pozicija i opozicija glasaju za ovaj zakon, jer je veoma važan”, istakla je Mišićeva za “Nezavisne”.

Dobije li nacrt ovog zakonskog rješenja zeleno svjetlo u skupštinskim klupama, što će se, po svemu sudeći, dogoditi, slijedi javna rasprava pa izrada prijedloga i potom konačno usvajanje zakona. Mišićeva kaže da je veoma važno da do kraja juna, prije ljetne skupštinske pauze, ovaj zakon bude usvojen.

“Mi očekujemo da već od 1. jula 2021. zakon stupi na snagu”, istakla je Mišićeva.

U poslovnoj zajednici kažu da je u pitanju zakon koji im ne predstavlja problem.

“Smatramo da nema potrebe za njegovim postojanjem, ali smo ga prihvatili da bude takav iako ne očekujemo, bar u privatnom sektoru, da dođe do bilo kakvih promjena, jer, po našim procjenama, najveći dio takvih dešavanja je u javnoj upravi. Mislim da nema nikakvog razloga da taj zakon ne bude usvojen, tekst smo usaglasili Sindikat, Vlada i mi“, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske, za “Nezavisne”.

Bude li konačno usvojen zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu, biće to prvi put u istoriji Srpske da dobija zakonsko rješenje koje detaljno tretira ovu oblast.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(nezavisne)