Odluka o neradnoj nedjelji u Banjaluci ili, za početak, skraćenju radnog vremena, odnosila bi se isključivo na trgovce, potvrđeno je BL Portalu iz Gradske uprave.

Iz nje bi bili izuzeti hoteli, restorani, kafići i drugi objekti koji su, na neki način, dio turističke ponude ili utiču na turističko tržište, kažu u Gradskoj upravi, ne precizirajući kad bi takva odluka mogla da stupi na snagu.

„Odluka je spremna, međutim, važno je napomenuti da ćemo imati jedan tranzicioni period, kako bi se svi akteri mogli prilagoditi novonastaloj situaciji“, navode iz Grada.

Na pitanje jesu li o takvoj odluci dobili konačan stav sindikata i poslodavaca čija mišljenja su zasad oprečna, ponavaljaju da ne treba ići ishitreno i da slijede razgovari sa svim ljudima kojih se tiče ova odluka.

„Već je obavljeno nekoliko razgovora, a razgovara se i o opciji da, za početak, krenemo sa probnih šest mjeseci tokom kojih bi se nedjeljom u trgovinama koje rade duže radilo do 18 časova“, navode iz Gradske uprave.

Ranije su BL portalu u granskom Sindikatu trgovine i ugostiteljstva rekli da je neradna nedjelja njihova ideja i da nikom neće dozvoliti da je svojata. Ističu da se za to bore već dvije godine i to u svim opštinama i gradovima u Srpskoj.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS, koji se protive toj ideji, navode da se pitanje radimo ili ne radimo nedjeljom ipak mora rješavati na nivou čitave Republike.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(blportal)