Grebennikova

Industrija koja se bavi njegom ljepote, vrvi od “super sastojaka” koji tvrde da čine čuda na vašoj koži.

Jedan od njih se posebno često spominje. Riječ je o peptidima. Oni se smatraju važnim otkrićem u sferi njege kože. Međutim, šta su zapravo peptidi? Da li je to još samo jedan hir po pitanju njege kože ili je nešto čemu vrijedi posvetiti pažnju? U redovima koji slijede otkrivamo vam sve što je potrebno da znate o peptidima.

ŠTA SU PEPTIDI?

Peptidi su lanci aminokiselina i gradivni blokovi proteina u vašem tijelu. Kada se aminokiseline kombinuju u različitim formacijama one stvaraju razne peptide. A kada se peptidi formiraju na određen način, oni stvaraju specifične proteine. Ali zašto je to uopšte važno?

Važno je, prije svega, jer su proteini najosnovniji gradivni elementi vaše kože, organa i tkiva. A kolagen je jedan od najvažniji proteina u vašem tijelu. Oko 75-80 % kože sastoji se od proteina kolagena. Iz tog razloga optimalna proizvodnja kolagena je važna kako bi koža izgledala lijepo i mladoliko. U tom pogledu peptidi mogu da vam pomogu da izgledate mlađe.

KAKVE BENEFITE PEPTIDI DONOSE KOŽI?

S godinama proizvodnja kolagena opada. Kao rezultat toga koža gubi svoju elastičnost i bore se pojavljuju na licu. Uključivanje peptida u rutinu njege kože u velikoj mjeri vam može pomoći da preokrenete u svoju korist ovaj slijed događaja. Peptide u organizam možete unositi oralno ili lokalno.

  • Peptidi se bore sa borama na koži – Redovna primjena peptida na licu značajno doprinosi smanjenju i vidljivosti postojećih bora, istovremeno sprečavajući pojavu novih, pokazuju klinička ispitivanja.
  • Peptidi pomažu u smanjenju crvenila kože – Crvenilo se na koži može pojaviti iz različitih razloga – kao rezultat infekcije, upale ili povećanog protoka krvi kroz proširene kapilare. Studije pokazuju da terapija peptidima znatno smanjuje crvenilo na koži i dovodi je do njenog primarnog stanja.
  • Poboljšavaju čvrstoću i elastičnost kože – Paptidi su kako istraživanja pokazuju vrlo efikasni pri poboljšanju čvrstoće i elastičnosti kože, budući da podstiču proizvodnju kolagena.
  • Peptidi djeluju protivupalno – Dokazano je da peptidi smanjuju upale nastale izlaganju UVB zracima budući da imaju snažna protiupalna svojstva.

PRIRODNI IZVORI PEPTIDA ZA VAŠU KOŽU:

  • mlijeko
  • jaja
  • soja
  • riba
  • meso – svinjetina, govedina, piletina

Peptidi se nalaze i u brojnim kremama namijenjenim za njegu kože.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂