Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Čajavec” ipak neće ostati na ulici nakon što su morali da napuste svoje prostorije, jer je im grad, prepoznavši talenat mladih čuvara tradicije, ponudio nove.

Poslije velikog razočaranja zbog prinudnog izlaska iz objekta u kojem su decenijama pjevali, svirali i vrijedno uvježbavali razne koreografije, folkloraši ponovo imaju osmijeh na licima i već danas idu u potragu za novim prostorijama.

– Grad je prepoznao naš rad, trud i potencijal, te sa predstavnicima Gradske uprave idemo u razgledanje potencijalne prostorije za rad koja bi bila dovoljno velika za naše buduće planove i aktivnosti – kazali su iz KUD-a.

Navode da trenutnu situaciju koriste za razmještaj opreme u prostorijama na adresi Đure Đakovića br. 12, u kojima će ubuduće nastaviti rad dok ne izaberu svoje novo utočište.

– Razgledaćemo sve ponuđene prostore i potražiti mjesto za rad sa odgovarajućim kapacitetom, koji može zadovoljiti uslove velikog broja članova svih starosnih kategorija – istakli su folkloraši.

Dodali su da najveći broj članova čine djeca, kao i jedinstvene inkluzivne sekcije osoba sa poteškoćama u razvoju.

Iz KUD-a su naglasili da iz, sada već nekadašnjih prostorija, mnoge generacije nose predivne uspomene. To mjesto im je, kako kažu, bio drugi dom, u kojem su provodili vrijeme u druženju, kulturnom stvaralaštvu, dočekujući prijatelje i goste, kako iz regiona, tako i iz svijeta.

– Hiljade folkloraša, muzičara i različitih umjetnika odrastajući je prošlo kroz taj, za “Čajavec” uobičajen, njegovan porodični odnos među članstvom – rekli su u KUD-u.

Podsjetili su da je ovaj KUD bio prinuđen da napusti prostorije u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića zbog izgradnje kompleksa “Bijeli dvor”.

– Dobili smo obavještenje pravne službe nosioca projekta za iseljenje i iznošenje tehničke opreme, instrumenata i ostalog – kažu iz društva.

Novoizabrana uprava društva je pokrenula sudski proces utvrđivanja prava vlasništva sporne jedinice nekadašnjeg fabričkog kolektiva “Čajavec” koja im je bila ustupljen na trajno raspolaganje.

– Ovaj problem se provlači godinama, zbog neažurnosti prethodne administracije prostor u kojem smo radili nije pravovremeno uknjižen, pa je došlo do privatizacije – kazali su iz ovog društva.

Prema njihovim riječima, navedeni predmet podrazumijeva mjere zabrane ugrožavanja posjeda, na kojem obavljaju aktivnosti, ali je, kako kažu, izvođač projekta ipak dobio odobrenje za izgradnju i počeo radove.

– Isključivanjem vode i električne energije u objektu, sekcije su bile prinuđene da obustave rad – zaključili su iz KUD-a “Čajavec”.

Tradicija duga 70 godina

Iz KUD-a “Čajavec”, koji će dogodine proslaviti 70 godina rada, navode da su kroz dugogodišnju tradiciju učestvovali na raznim lokalnim, regionalnim i svjetskim takmičenjima i osvojili mnogobrojne nagrade i priznanja.

– Ponosi smo na sve naše uspjehe, a najdraže dostignuće nam je osvojena prva nagrada publike na nedavno održanom 19. internacionalnom festivalu kulture i umjetnosti “Bujukčekmeče” u Turskoj, u istoimenoj istanbulskoj opštini – kažu iz ovog društva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂