Mnogi su razlozi pojave peruti, od previše suve kože, gljivica, razvoja bakterija, upalnih stanja, itd. Svi koji ga imaju znaju koliko svrab i bijele „pahulje“ kože rasute po kosi i odjeći mogu biti neprijatne.

Da biste se uklonili perut, ne morate da kupujete skupe preparate – sve što vam je potrebno da zauvijek riješite ovaj problem vjerovatno već imate u kući!

1. Kokosovo ulje

Pomiješajte kokosovo ulje s limunovim sokom i nanesite smjesu na cijelo vlasište. Malo ga izmasirajte pa ostavite da djeluje 20 minuta i isperite kosu. Ponovite postupak barem dva puta nedjeljno.

2. Limunov sok

Ako nemate pri ruci kokosovo ulje i samo sok od limuna može da pomogne. Samo ga pomiješajte s malo vode i nanesite na vlasište lagano umasiravajući nekoliko minuta. Potom kosu isperite.

3. Maslinovo ulje

Zagrijte maslinovo ulje, pa ga nanesite na vlasište i masirajte nekoliko minuta kružnim pokretima. Ostavite da djeluje sat vremena, pa kosu operite šamponom.

4. Jabukovo sirće

Pomiješajte oko 60 ml jabukovog sirćeta sa jednakom količinom vode. Sipaje u bocu sa sprejem i poprskajte po kosi, počevši od korijena vlasi. Pazite da vam sitne kapljice ne dođu u kontakt s očima. Kosu potom umotajte peškirom i ostavite tako sat vremena. Isperite vodom. Poslije toga možete da koristite i šampon ako ne želite da vam kosa miriše na sirće.

5. Jogurt

Jogurt možete koristiti za uklanjanje peruti tako što ga jednostavno utrljavate u vlasište. Ostavite da djeluje najmanje 10 minuta pa kosu operite.

6. Soda bikarbona

Najprije navlažite kosu vodom, pa u vlasište utrljajte šaku sode bikarbone. To će podstaći vlasište u proizvodnji ulja kako ne bi bilo toliko suvo i perutalo se.

Međutim, kod nekih ljudi previše sode izaziva suvoću kose pa, ako se to dogodi i vama, samo smanjite količinu koju stavljate na glavu. Sodu bikarbonu možete da koristite i kao alternativu šamponu za pranje kose.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂