Najava do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke pod naslovom „Đe je mama” već danima izaziva pažnju medija i sugrađana. Čak, iznenađujuće veliku.

Napisao je ovo autor predgovora i priređivač Zoran Pejašinović na svom profilu na Fejsbuku.

Potvrdio je da je pripovijetka u štampi kako bi bila spremna do promocije zakazane za 24. avgust, u okviru manifestacije 56. „Kočićev zbor“.

Do tada, u namjeri, kako je napisao – da nam još malo zagolica znatiželju – objavio je fotografiju notesa u kome je pripovijetka „Đe je mama?“ zabilježena rukom Vase Glušca (pored je, kao reper za veličinu, novčanica od 100 KM, na kojoj je, eto koincidencije, lik Petra Kočića).

-Neka ovo bude i pozivnica za promociju – napisao je prof. Pejašinović.

Podsjećamo, iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, koja je izdavač ovog djela, kazali su da su prije nekog vremena, u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu pronašli nepoznatu Kočićevu pripovijetku pod naslovom „Đe je mama?”.

-Riječ je o veoma lijepoj, živopisnoj, jezički izuzetno svježoj i bogatoj pripovijetki, koja je ostala sakrivena u jednom omanjem notesu dr Vase Glušca, Kočićevog saputnika, saradnika, kuma i biografa – istakli su iz ove ustanove, te dodali da je pripovijetka priređena kao knjigu, koja je ilustrovana originalnim, za tu priliku načinjenim radovima akademskog slikara Branka Jungića. Za dizajn je zadužen Studio „Lik”.

Promociju knjige 24. avgusta na platou ispred Biblioteke, sa početkom u 13.00 časova, pratiće i prigodna izložba koja će, na posebno dizjaniran način, predstaviti ovo djelo.

Naime, 56. Kočićev zbor biće održan od 23. do 29. avgusta na tri lokacije – u Banjoj Luci, Stričićima i Beogradu.

Svečano otvaranje ove tradicionalne manifestacije biće upriličeno 23. avgusta, u 20 časova, u Parku „Petar Kočić“, a kompletan program pogledajte u nastavku u priloženoj fotografiji.