Tribina pod nazivom „Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori“ održana je u Kulturnom centru Banski dvor.

Uvodno izlaganje u ovom događaju, koji se sastojao iz dva dijela – tribine i izložbe, imao je profesor Duško Pevulja.

Riječ je o sveobuhvatnoj temi koja itekako izaziva mnogo pažnje i to ne samo u posljednjih nekoliko godina.

Na tribini su govorili Budimir Budak i Momčilo Vukasnović, koji su rado viđeni gosti u Banjoj Luci.

Kako su kazali, o ovim temama treba čećše da se priča, diskutuje, te da se češće organizuju ovakve tribine, kako bi javnost bila u mogućnosti da iskaže ono što misli.

-Poruke koje su se mogle čuti u toku debate na ovoj tribini svakako nas podsjećaju zašto je važno da o ovim temama stalno pričamo. Ne smijemo da zaboravimo svoju prošlost, baš kao ni naše pretke. Mnogo je veza i niti koje sežu daleko u prošlost i toga moramo da budemo svjesni svaki dan. Sve to ostaje uz nas, to je naš vijekovni identitet, ali isto tako i jedna jasna poruka, a to je da srpstvo ne može niko da nam oduzme i da izbriše-poručuje Momčilo Vuksanović predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Nakon tribine, u Crvenom salonu Banskog dvora otvorena je izložba pod nazivom „Tako su govorili naši preci“. Na izložbi je postavljeno nekoliko panoa sa slikama, ali i izjavama, govorima ljudi, koji su ostavili pečat na srpsku istoriju.

U ime Grada Banje Luke, prisutnima se obratila Nevena Blagojević Podrić, ovlašteni potpisnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazavši kako je ova izložba od velikog značaja za srpski narod.

-Grad Banja Luka prepoznaje značaj ove velike, kulturne saradnje. Izložba dokumenata „Tako su govorili naši preci“, baš kao i tribina na temu „Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori“, koja je održana u Banskom dvoru, podsjeća nas na uvijek aktuelne teme. Učesnici tribine koju su se okupili u Banjoj Luci su imena koja su vrijedna pažnje, te njihov glas treba da se čuje-poručuje Blagojević Podrić, kojoj je tom prilikom uručen poklon od strane gostiju iz Crne Gore.

Ujedno je iskoristila priliku da se zahvali svima onima koji se bore za srpski narod,kao i za položaj Srba u Crnoj Gori u cjelokupnom društvu.

Izložbenu postavku koju svi posjetioci imaju priliku pogledati u Banskom dvoru, čine fragmenti, koji sežu još iz srpske istorije, koja je ispričana riječima predaka, koji su istoriju srpskog naroda starali.

Izložba je otvorena u narednih sedam dana.