Nema velike mudrosti kada govorimo o umivanju i čišćenju lica – ili ima? Pa, ne bismo rekli da je mudrost u pitanju, ali sprečavanje grešaka koje štete koži svakako – da.

Da li ste znali da navika jutarnjeg umivanja, ako je radite pogrešno, može za vašu kožu imati više štete nego koristi? Može se javiti suvoća, iritacija i prerano starenje kože.

Dva puta dnevno je potrebno prati lice – ujutro i naveče. Jutrom skidate masnoću i prljavštinu, koju je vaše ijtelo izbacilo čisteći lice tokom noći, a naveče uklanjate prljavštinu koja se nakupila tokom dana da bi se noćno čišćenje neometano odvijalo.

Higijena

Pre čišćenja lica i umivanja obavezno operite ruke. Nevjerovatno je koliko ljudi ovaj korak zaboravlja. Ne želite da perete lice prljavim rukama, zar ne? Takođe, vrlo je važno kakav peškir koristite. Obezbijedite nekoliko peškirića, koji su namijenjeni samo za brisanje vašeg lica nakon umivanja. Po mogućnosti svaki dan koristite novi čisti perškirić za lice, jer sa umivanjem obično ne očisite svu prljavštinu, dio pokupite i peškirićem. Ne želite da sljedeći dan to vratite na lice?

Sredstvo za čišćenje lica morate obavezno ukloniti, pazite da se ostaci ne zadrže na koži, jer može doći do isušivanja.

Pravi koraci

Važno je da odaberete odgovarajuće sredstvo za čišćenje, pH balansirano, koje je savršeno za vaš tip kože. Obično oni sa masnijom kožom koriste sredstva u vidu pjene ili gela, a oni sa suvom u kremastijem obliku ( sa dodatnim njegujućim sastojcima).

Nije preporučljivo da lice umivate ni hladnom i vrućom vodom. Mlaka je najidealnija, jer će zahvaljujući njoj vaša koža ostati hidrirana i neoštećena. Imajte na umu i da sredstvo za čišćenje nije i vaš piling. Vama treba nježan čistač. Previše trljanja i pilinga može dovesti do isušivanja i uništiti vašu kožu. Piling radite samo povremeno i to poželjno sa nekim prirodnim maskama.