Koncertom renomiranih džez pijanista Matije Dedića i Vasila Hadžimanova završen je 4. festival džez muzike „Intime jazz fest“.

Kako su saopštili iz Banskog dvora, na repertoaru ovog iskusnog dua bile su autorske kompozicije, a briljantnim nastupom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora još jednom su potvrdili svoj status regionalnih zvijezda u ovom muzičkom žanru.

-Svaki festival koji promoviše neku kreativnu i umjetničku muziku je bitan, a ovaj je posebno bitan, jer se ja sećam kakva je bila situacija u Banjoj Luci pre nego se desio „Intime jazz fest“, a to je dosta siromašna ponuda. U jednom momentu je sve nekako bilo zamrlo, međutim zahvaljujući Mladenu Matoviću i celoj njegovoj ekipi sada imamo jedan divan festival – kazao je Vasil Hadžimanov.

Program kojim su se predstavili publici u našem gradu svirali su, kako kažu, na nekoliko festivala i zajedničkih nastupa.

-Na repertoaru su Matijine autorske kompozicije i moje kompozicije. Imali smo to zadovoljstvo da radimo sa Biserom i Gabi i to su bili divni koncerti, a nekako dišemo zajedno od rođenja, tako da nam lako ide saradnja – kazao je Vasil Hadžimanov.

To je potvrdio i Matija i osvrnuo se na njihove životne puteve.

-Rođeni smo iste godine, iste godine smo otišli u inostranstvo, zaljubili se u džez, iste godine smo dobili kćerke, to je sve kao neki američki film o dvoje ljudi koji žive u različitim gradovima, a žive iste živote. Prijateljstvo i ljubav su naši najjači instrumenti koji su učinili da zvučimo kao jedan – ističe Matija Dedić.

Nakon uspješno realizovanog 4. Internacionalni festival umjetničke muzike „Jesenja sonata“, ovo je druga festivalska manifestacija koju Banski dvor realizuje u ovoj godini, nastavljajući praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

-Potpuno svjesni cjelokupne i veoma složene situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, Banski dvor nastoji da uz maksimalno poštovanje svih propisanih mjera i preporuka, održi kontinuitet i istraje u svojoj misiji organizovanja kvalitetnih kulturnih programa i u ovim nesvakidašnjim okolnostima tzv. „nove normalnosti“. U svemu ovome što nas je snašlo, čini nam se da nam je kultura danas možda potrebnija više nego ikad a u prilog tome najbolje svjedoči veliko interesovanje publike i izuzetna posjećenost svih programa u organizaciji Banskog dvora – rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora – Kulturnog centra.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Banja Luka, dok je banka partner Banskog dvora „Adiko banka“.