Sezona slava je počela, a bez sarme slavlje ne može da prođe…

Domaća sarma je omiljeno jelo svih generacija, a mladi je sve rjeđe spremaju. Djeluje komplikovano pa najviše vole kada odu kod mame i bake koje spreme sve, a njihovo je samo da stave noge pod sto. Kako se to više ne bi dešavalo, predstavljamo vam recept koji pokazuje korak po korak za spremanje ovog izvrsnog specijaliteta. Od sada je možete i vi napraviti, kad god poželite da je jedete.

Neki praktikuju krupne sarme, dok drugi vole sitnije, a sve je stvar u izboru liske.

Krupne sarme zahtijevaju veće liske, a njih se malo može uzbrati s glavice kiselog kupusa; takođe, troši se i više nadjeva za sarme. Male sarme su zgodne za rukovanje, ali zahtijevaju mnogo više posla. I na prvi zalogaj razlikuju se dva pristupa sarmama: neki za nadjev za sarme koriste samo juneće, a neki miješano juneće i svinjsko meso. Ali, to je već stvar ukusa.

Neki sarme zapržavaju, neki ne: neki ih zapeku u rerni, nekima to nije ni na kraj pameti: jedni ovo, drugi ono… U stvari, svako je sam svoj majstor, svako nek priprema sarme kako mu najviše odgovara. A ovo je jedan od načina.

Sastojci:

– 1 velika glavica kiselog kupusa

– 600 grama junećeg mljevenog mesa

– 3 šolje bijele riže

– Glavica bijelog luka

– 200 grama suvih rebara

– 100 grama dimljene slanine

– Začini: So, vegeta, aleva paprika, biber

– Dodaci po izboru: crni luk, rendana mrkva, bosiljak, origano

Kupus za sarme

Za sarme je najbolje koristiti futoški kiseli kupus, jer je mekan i listovi su elastični. Iz kace se izvadi oveća glavica kiselog kupusa i ostavi da se ocijedi. Onda se s nje palljivo skidaju liske za sarmu, a sa svake liske se nožem odstrani onaj zadebljali dio lista koji je vezuje za korijen, jer će se sarme kasnije lakše uvijati. Ovako pripremljene liske se obavezno operu hladnom vodom. da sarma ne bude prekisela, pa se ostave negdje da se ocijede.

Nadjev za sarme

Šest stotina grama junetine, najbolje od prednjeg čereka, samelje se prvo na krupnu, pa na sitnu šajbnu. Ko voli krupniji nadjev od mesa za sarmu, može samljeti samo jednom. Neki, sad, na vreloj masti prodinstaju sitno sjeckanu glavicu crnog luka: pisac ovih redova to ne čini, jer pripada školi koja crni luk i kiseli kupus nikad ne uparuje. DakIe, izdinsta se mljeveno meso, taman da od blijedocrvene dobije rozikastosivu boju, što će reći – ne previše, jer će se meso svakako dobro iskuvati.

U meso za sarme se doda pola kesice mljevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika aleve paprike. Proprži se još malo, pa skloni sa plotne. Onda se u izdinstano meso ubace dvije kafene šoljice očišćene i oprane riže i nadjev za sarme je gotov. Kuvari sa mediterana u nadjev za sarme dodaju i dosta bosiljka ili origana, ali to značajno mijenja ukus, pa ko voli neka izvoli da eksperimentiše sa sarmama. Takođe, neko stavlja i rendanu mrkvu, što sarmama daje slatkast ukus i umanjuje aromu mesa.

Umotavanje sarme

A sad umotavanje sarmi, koje je za neke neriješiva zagonetka. Očišćena i oprana liska kiselog kupusa se stavi na dlan, pa onda, bliže korijenu, a po sredini, stavi kašika nadjeva za sarme. Onda počne da se roluje, ali čim je nadjev pokriven, krajevi liske se savijaju ka unutra, pa se nastavi s motanjem do kraja. Iako će se mnogima ovakva konstrukcija sarme učiniti nesigurnom, nije tako: čim ona riža iz nadjeva nabubri pri kuvanju, stvori se poseban unutrašnji pritisak koji će sarmu držati na okupu.

Kako se ređaju sarme u lonac

Slaganje sarmi u lonac je takode umijeće. Na dno posude se stave tri-četiri liske neiskorišćenog kiselog kupusa, a preko njih se pospe isječena slaninica i na manje komadiće isječen čen bijelog luka. U prizemlje lonca se stavljaju biber u zrnu i list lorbera. Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se nabaci štogod od suvog mesa, a najbolje suva rebra.

Onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju komadi očišćenog bijelog luka i slaninica ili komadi suvih rebara, pa opet sarme, ako ih je preostalo. To koliko će sarma biti masna određuje to koliko masna suva rebra i koliko slanine stavite u lonac. Budite svjesni da će riža dosta masti da upije i da je sarma kalorično jelo. Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na plotnu.

Kako će vrlo brzo ona riža u sarmi da pokupi gotovo svu vodu, sarme moraju da se dolivaju, ali se ovo čini mlakom vodom, ovog puta obilato. Kako god da se pripremaju, oko sarmi je uvijek dosta posla. Zato je nepisano pravilo da se sarme uvijek spremaju u povećoj posudi. Onda se sarme ostave da se krčkaju koliko god hoćete, ništa im neće biti. Vjeruje se da se su sarme ukusnije što se duže krčkaju i što se više puta podgrijavaju. Ovo drugo ipak izbjegavajte zbog zdravlja, a ako imate mogućnosti sarma ima najbolji ukus iz glinenih posuda.

Sarme se jedu uz prilog od kiselog mlijeka ili prelivene domaćim majonezom. Urnebes salata je takođe adekvatna uz sarme. Sarma nema potrebu da se uz nju jede bilo kakva salata. Od pića dobro i kvalitetno crveno vino prati odličan ukus sarme.