Odvojite malo vremena, oslobodite svoju kreativnost i napravite savršene novogodišnje mafine…

Kako nam se novogodišnji praznici polako približavaju, ljubitelji dekoracija već su u potrazi za originalnim idejama za ukrase i poslastice.

Da se ne biste mučili, predstavljamo vam fantastične kolače u obliku sniježnih kugli, koji će definitivno biti najljepši ukras svake trpeze!

Odvojite malo vremena, oslobodite svoju kreativnost i napravite savršene novogodišnje mafine!

Počnite sa “poklopcima” za sniježnu kuglu.

Sastojci: 

  • 12 listova želatina, 
  • malo ledene voda,
  • 8 balona,
  • štapići za ražnjiće,
  • ljepljiva traka,
  • parče stiropora i
  • sprej za poslastice (možete ga napraviti i sami – u čistu bocu sa raspršivačem stavite malo biljnog ulja i tečnog lecitina u jednakoj razmjeri), prenosi SugarHero.

Priprema: 

U činiju sa malo ledene vode stavljajte jedan po jedan želatin i ostavite da stoji deset minuta. Nakon što omekšaju, izvadite iz vode, lagano istisnite višak vode, pa želatin prebacite u manji tiganj. Dodajte tri kašike vode i lagano zagrijavajte dok se ne rastopi.

Ostavite da se malo ohladi, dok više ne bude vruć na dodir. Ako vam se previše ohladi i stvrdne, zagrijte ga ponovo.

Dok se želatin hladi, naduvajte 8 balona veličine kalupa za mafine koji imate, pa ih zalijepite na štapiće za ražnjiće. Poprskajte sprejom dlanove, pa lagano premažite balone rukama dok ulje ne upije. Baloni ne smiju da budu sjajni i masni.

Prohlađen želatin stavite u šoljicu širine balona, a dubine da cio balon može da stane u nju. Nakon umočite balon u želatin, izvadite, a kad prestane da kaplje, zabodite štapić u stiropor (uspravno) i ostavite da odstoji desetak minuta. Baloni su spremni onda kada više nisu ljepljivi na dodir.

Ponovite umakanje u želatin, ali ovaj put balone ostavite da odstoje 24 sata na sobnoj temperaturi. Sve je spremno za sljedeći korak nakon što želatin na balonima postane čvrst.

Da biste odvojili kuglicu od želatina od balona, izrežite ga tamo gdje se spaja sa štapićem. Balon će se izduvati, a zatim ga lagano izvucite. Ako se odmah ne odvoji, ostavite ga da odstoji neko vrijeme (5 – 45 minuta). Otvor svake kuglice oblikujte makazama, tako da bude kao poklopac za mafin.

Prije stavljanja kuglica na mafine, svaki kolač premažite bijelim kremom po izboru i pospite kokosom, kako bi se dobio izgled snijega. Na svaki mafin postavite i šećerni ukras u prazničnom duhu, poput Djeda Mraza, Snješka Bjelića, irvase, jelke… Šta god vam se dopada, a na samom kraju postavite poklopac od želatina.

Vidjećete, svi će biti oduševljeni!