Napravite domaći hljeb po receptu naših starih…

Balkanci su jedni od ljudi koji konzumiraju najviše hljeba. Danas je teško pronaći kvalitetan i ukusan hljeb. Prodavnice nude različite vrste proizvoda od tijesta – integralne, višezrnaste, ručno pravljen hljeb, crni, tipski, sa speltom, sa povrćem itd.

U fabrikama gdje se pravi hljeb koriste se sve vrste poboljšivača, konzervanasa, sredstava za dizanje i bojila. Tako se postiže obim hljeba i povećava se njegova trajnost. Tako proizveden hljeb niti je ukusan, a još manje zdrav.

Pravi hljeb se pravi ne sa kvascem, već sa kvasom. U prošlosti kada nije bilo kvasca, naše bake su mijesile hljeb sa kvasom i sodom za hljeb.

Danas kvasac čini hljeb laganim, vještački naduvenim, a pravi hljeb je težak. Njegova kora odozgo je tvrda, ali unutrašnjost je mekana. Svaki kuvar koji je barem jednom mijesio tijesto za hljeb zna kako miriše kuhinja na svježe ispečen domaći hljeb.

Ručno pravljen hljeb u prodavnicama ima visoku cijenu, zato što je u njega uložen trud majstora, napravljen je sa više pažnje i ljubavi.

Pravi hljeb napravljen sa kvasom ima blago kiselkast ukus koji je tu zbog prirodnih bakterija u kvasu. Integralna brašna su korisna, ali teže narastaju. Tamna brašna vrste tipskog brašna sadrže mnogo vlakana, minerala i hljeb je niskokaloričniji.

Zbog toga često pravim proizvode od tijesta sa tipskim brašnom. Lako se mijesi, brzo naraste i veoma dobro nadođe.

Najkorisniji od svih je hljeb od spelte. Bogat je vlaknima, vitaminom E i magnezijumom. Ova vrsta hljeba ima nizak sadržaj glutena, zbog toga se preferira u bezglutenskoj ishrani.

Fabrički hljeb u najlonksom pakovanju je užasan! Od njega čovjek postaje debeo, teško se vari i ukoliko je mekana, ostaje lopta u želucu. Ovo ne važi za seoski, domaće spremljen hljeb.

Kvas za živi hljeb

Evo kako da napravimo koristan živi hljeb (Seoski hljeb od kiselog tijesta):

Sastojci: 

  • 100 g brašna,
  • 1 supena kašika pšeničnih mekinja,
  • izvorska voda.
  • Za hljeb su potrebni sljedeći sastojci: 700 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica sirćeta.

Priprema: 

U posudi (samo da nije plastična, neka bude staklena ili keramička) se izmiješaju sastojci za kvas kao tijesto za kolač. Ostavljaju se na sobnoj temperaturi na 1 noć. Može da se miješa s vremena na vrijeme. Sačeka se 2-3 dana. Za to vrijeme smjesa fermentira, pojavljuju se balončići. Dodaje se 1 supena kašika brašna i malo vode, miješa se i ostavlja se na još 2 dana dok ponovo ne naraste.

Kvasac za naš živi hljeb je gotov. Tada se pomiješa sa 1 kašičicom soli i 1 kašičicom sirćeta i 300 ml mlake vode. Mijesi se meko tijesto, reda se kao pogača u tepsiju podmazanu uljem. Naraste na još sat vremena i peče se u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Od gotovog kvasac prije miješanja se odvajaju 1-2 supene kašike i miješa se sa novim brašnom i vodom za novi kvas. Kvas se miješa drvenom kašikom. Tako spremljenog ješćete pravi, ukusan i koristan hljeb!

Zbog toga se hljeb sa kvasom i naziva živi hljeb.