Bebin organizam je ipak nježniji od našeg, pa su za bebe potrebni posebni uslovi…

Kako uopšte da znate da li je bebi hladno ili joj je vruće? Koja temperatura u sobi treba da bude ako beba spava, ali i kad je budna? Kako odrediti adekvatnu temperaturu mlijeka koje pije? Koja temperatura vode za kupanje prija bebi?

Ovo su pitanja koja postavljaju mnogi roditelji, što je potpuno opravdano.

Koliko je bebama zaista hladno?

Bebe na početku svog života nemaju mogućnost termoregulacije, odnosno nemaju sposobnost da povećavaju toplotu drhtanjem i nemaju tjelesne masti potrebne za zagrijavanje kada se ohlade. Upravo zato je njima potrebna viša temperatura u prostoriji u kojoj borave nego odraslima. Novorođenčad brže gube toplotu, pa je veoma važno da budu adekvatno obučeni i ušuškani.

Kao što nemaju mogućnost da se zagriju kada im je hladno, isto tako ne mogu ni da se rashlade na način na koji to čini organizam odrasle osobe. Nesposobnost termoregualcije tijela tek rođenim bebama onemogućava da se znoje i na taj način spuste bazičnu tjelesnu temperaturu. Zato je važno redovno provjeravati da li im je toplo – što će se vidjeti po njihovim crvenim obrazima i uznemirenom ponašanju.

Kako oblačiti tek rođenu bebu?

Bebi će u početku biti hladnije nego vama, pa se nemojte previše oslanjati na svoj subjektivni osjećaj. Kada oblačite tek rođenu bebu – obucite jedan sloj odjeće više nego što vi na sebi imate.

Idealna temperatura za bebu u sobi

Prostorija u kojoj boravi beba mora biti prije svega čista, provjetrena i osvijetljena. Osim toga, veoma je važna i temperatura sobe.

  • Za period kada je beba budna – temperatura u sobi bi trebalo da bude između 20 i 22 stepena Celzijusovih.
  • Tokom noći, odnosno kada beba spava, u sobi bi trebalo da bude između 18 i 20 stepeni Celzijusa.

Preporučena temperatura u sobi u kojoj boravi beba ne bi trebalo da se razlikuje tokom ljeta i zime. Ova temperatura je idealna za bebu, s tim što je zimi potrebno i dodatno vlažiti vazduh koji zbog grijanja može postati suv, što bebi ne prija i može dovesti do začepljavanja nosa i otežanog disanja.

Idealna temperatura flašice za bebe

Zahvaljujući mnogim uređajima za grijanje flašica, odnosno mlijeka/hrane koja se u njoj nalazi – danas nije nikakva mudrost zagrijati do idealne temperature. Bez obzira na to – temperaturu flašice, prije nego što je date bebi, trebalo bi provjeriti.

  • Pritisnite flašicu na svoj obraz ili očni kapak (gdje je koža i najosjetljivija)
  • Ubrzo ćete osjetiti da li je flašica previše vruća ili nedovoljno topla
  • Mlaka flašica je znak da je temperatura mlijeka/hrane/čaja adekvatna.

Idealna temperatura vode za kupanje bebe

Veoma je važno da temperatura vode za kupanje bebe bude idealna kako bi bebi kupanje predstavljalo prijatnu aktivnost, a ne stres. Ukoliko prvi kontakt sa vodom ne bude dobar, beba može razviti odbojnost prema kupanju koje će kasnije biti samo razlog za plakanje svaki put.

Temperaturu vode UVIJEK provjeravajte termometrom, a kupanje ograničite na tri minuta – koliko je potrebno vodi da počne da se hladi.

Osim temperature vode, važno je i koja je temperatura prostorije u kojoj kupate bebu. Preporuka je da bebu kupate u prostoriji temperature između 23 i 25 stepeni Celzijusovih.