Posljednjih nekoliko godina mnogo se govori o tome da treba jesti više integralne vrste brašna – da su one zdravije, a da treba smanjiti na minimum upotrebu bijelog brašna. Ipak, mnogima i dalje nije jasno u čemu je razlika između ovih vrsta brašna.

Kako se dobija pšenično brašno i koje vrste postoje?

Zrno pšenice koje se u našoj ishrani najviše koristi sastoji se iz tri dijela: opne (mekinje, spoljašnjeg omotača), endosperma (središnjeg dijela) i klice. Brašno se dobija mljevenjem prethodno očišćene pšenice, a njegov kvalitet određuje se kvalitetom zrna pšenice koja se prerađuje. Na tržištu postoje različite vrste pšeničnog brašna: bijelo pšenično brašno (tip 400 i 550), polubijelo pšenično brašno (tip 700 i 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i 1600), kao i brašno od cijelog zrna pšenice – integralno brašno. Oznaka tipa brašna povećava njegov kvalitet i što je oznaka veća, brašno je tamnije boje i kvalitetnije.

Bijelo pšenično brašno se dobija specijalnom obradom pšeničnog zrna kada se koriste samo dijelovi iz sredine zrna (endosperm), a odstranjuje se omotač i klica. Ova brašna su bogata skrobom i proteinima, ali sadrže male količine vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koje se u većim količinama nalaze u omotaču zrna pšenice.

Polubijelo pšenično brašno je nešto boljih nutritivnih karakteristika od bijelog brašna zbog nešto veće količine sastojaka iz spoljašnjeg zida zrna.

Crno pšenično brašno je visokokvalitetno brašno koje sadrži veliku količinu vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Ono sadrži oko 80% sastojaka iz spoljašnje opne.

Koje je brašno najbolje?

Najzdravije od svih vrsta pšeničnog brašna je brašno koje je napravljeno od cijelog zrna pšenice – integralno brašno. Ono sadrži sve dijelove očišćenog i samljevenog zrna pšenice – ovojnicu, središnji dio i klicu. Veoma je bogato dijetalnim vlaknima, mineralima: natrijumom, kalijumom, kalcijumom, gvoždjem, kao i vitaminima grupe B i E. Sadrži veću količinu proteina u odnosu na bijelo brašno.

U odnosu na ostale vrste brašna, integralno brašno je bolje za varenje, ubrzava peristaltiku crijeva i predstavlja osnovu pravilne i uravnotežene ishrane. Ostavlja duži osjećaj sitosti i potrebne su manje količine kako bi se čovjek zasitio.  Integralna brašna imaju veću količinu vlakana. Dijetetska vlakna su veoma značajna za zdravlje djece i odraslih. Ona sprečavaju zatvor, smanjuju nivo holesterola u krvi, pomažu pri ubrzanju metabolizma i održavanju idealne tjelesne mase. Redovna upotreba vlakana u ishrani smanjuje mogućnost srčanih i moždanih oboljenja kao i pojavu dijabetesa.

Bijelo brašno sadrži više ugljenih hidrata, pa dovodi do brže sitosti, ali potom i do brže gladi, jer se brže apsorbuje. Procesom prerade bijelog brašna gube se važna dijetalna vlakna i bijelo brašno sadrži oko pet puta manje vlakana u odnosu na pšenično brašno od cijelog zrna.

Roditelji novim saznanjima da su proizvodi od cijelog zrna (integralnog brašna) zdraviji od bijelog brašna vremenom mogu da naviknu djecu da jedu zdravije. Bijelo brašno je ukusnije, ali je taj ukus naučen od djetinjstva i teško ga je promijeniti. Zbog toga se savjetuje uvođenje ishrane od integralnih žitarica od cijelog zrna pšenice od početka uvođenja žitarica u dječiju ishranu. Potrudite se da djetetu pripremate zdrave obroke i usadite zdrave navike u ishrani od prvog dana.