U Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“ sinoć je otvorena izložba uzmjetnice Jelene Medić „Šta je nama naša borba dala“.

U pitanju je osmomartovski ulični milje, u sklopu kojeg su postavljeni portreti sportistkinje Gorice Bilak – Moconja iz njenog najranjivijeg perioda života, kada se borila sa karcinomom.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako je ponosan što je upravo njemu pripala čast da otvori jednu ovakvu izložbenu postavku, koja svjedoči o borbi jedne žene za sopstveni život.

-Čast mi je što je Grad partner u jednoj ovakvoj priči. Velika zahvalnost Gorici Bilak – Moconja što je ispričala jednu ovakvu priču svima nama. Ja sam danas ovdje formalno kao prvi čovjek Grada, ali vi ste prvi ljudi Banje Luke – poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, onaj ko se susreo sa ovakvom borbom, prvi je čovjek ovog društva i cijele države.

-Vaša veličina da svoju borbu podjelite sa nama, koji možda ne bijemo tako tešku bitku, ali bijemo neke druge bitke, daju nam dodatnu snagu. Zahvaljujući ovoj izložbi mi danas dobijamo dodatnu hrabrost da ne osuđujemo, da malo više razumijemo i da pogledamo malo više unutar sebe – poručio je on.

Dodao je kako je upravo ova izložba veliki pomak za naš Grad, te je iskoristio priliku da zahvali autorki Jeleni Medić te sportistkinji heroini Gorici Bilak – Moconja na jednoj ovako važnoj postavci.

Autorka izložbe Jelena Medić istakla je kako u 21. vijeku vidi da je borba za ženska prava apsolutna istina i neminovnost je jedan enorman teret prekomjernih društvenih uloga.

– Sve tekovine 8. marta koje su zaista divne, to su nam omogućile neke žene prije nas svojom borbom. Ali mislim da ta borba treba da se okrene ka nečemu drugom i da prestanemo da se borimo, da uzmemo neka prava za sebe. U tom pravcu, saradnja sa Goricom Bilak – Moconja je sudbinski susret koji oblikuju život u željenom smjeru – poručila je Jelena Medić.

Dodaje kako, ukoliko se osvrnemo oko oko sebe, najhrabrije i najjače žene današnjice, one koje su postale simbol osmomartovske revolucije, redom se razboljevaju kada bi trebale da dostižu punu zrelost ili ostaju same da se nose s bezbroj preuzetih društvenih uloga.

-Često štetimo sebi na taj radikalan način. Snažne i sposobne žene, kada prelaze u zrelu dob se razboljevaju – rekla je ona.

Svoj put i svoju životnu borbu ispričaka je pred prisutnim sportistkinja Gorica Bilak – Moconja.

Kako kaže, dva puta je preležala karcinom.

-Prvi put se desilo kada sam imala 23. godine i javilo se hiljadu pitanja. Kada ste mladi i kada vam se dešavaju takve stvari ne možete da razmišljate o nekim procesima koje bi se trebali unutar vas dešavati – poručila je ona.

Dodatno, rekla je je odlučila da se fotografiše, jer joj je to uvijek bila želja.

-Odlučila sam baš tada, u svojoj borbi da pristanem da me Jelena fotografiše, kada sam imala osam kilograma viška i kada nisam imala kosu. Pogledala sam fotografije i rekla sam sebi da sam prelijepa. Jelena me u novembru mjesecu pitala da izložimo ove fotografije. Prvo sam se dvoumila, ali sam na kraju pristala – rekla je ona.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je kako još jedna autorska izložba Jelene Medić prikazuje sve one društvene promjene.

-Simboličan naziv izložbe koji šalje poruke kako smo zaboravile da budemo jednostavne žene u društvu, u kome se od nas očekuje da budemo što bolje majke, žene, poslovne žene i slično – poručila je ministarka.

Izložbenu postavka umjetnice Jelene Medić ”Šta je nama naša borba dala” svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju do 26. marta na staklima Muzičkog paviljona u Parku Petar Kočić, a istu je podržao Grad Banja Luka u okviru manifestacije ”Život žena“.