Skandinavske zemlje karakteristične su po hladnim i surovim zimama i ne baš tako toplim ljetima, a u tom kutku svijeta postoji ustaljena praksa da djeca što više vremena provode na otvorenom.

Djeca do svoje treće godine provode vrijeme na otvorenom, a razlog je usko povezan sa njihovim zdravljem. Roditelji smatraju da će na ovaj način formirati prirodni imunitet kod djeteta. Najzdravijom temperaturom sa ovu aktivnost smatra se ona od -5 stepeni, a dešava se da djeca borave napolju i na nižim temperaturama.

Ne postoji loše vrijeme, postoji samo neadekvatna garderoba

Prilikom izlaganja hladnoći, roditelji vode računa da djeca na sebi imaju kvalitetnu i toplu garderobu. A Šveđani vole da kažu: “Ne postoji loše vrijeme, postoji samo neadekvatna garderoba”. Kao prednosti ovakvog pristupa navodi se zdraviji i dublji san, ali i bolji imunitet.

Duži i bolji san

Tim finskih naučnika na čelu sa Marjom Torulom tvrdi da djeca koja spavaju napolje provedu u snu od 1, 5 do 3 sata, dok djeca koja spavaju unutra provedu spavajući samo 1 do 2 sata. Poslije dremke napolju daleko su svježiji energičniji i bolje jedu. Štaviše, noću brže utonu u san.

“Vjerovatno ograničenje pokreta odjećom produžava dužinu sna, a hladno okruženje omogućava da se ne pregriju”, ispričala je Torulo za “BBC” i dodaje da je njeno istraživanje pokazalo da je -5 stepeni najbolja temperatura za spavanje na otvorenom.

Bolji imunitet

Spavanje napolju ne povećava rizik od infekcija, čak djeca koja dremaju na hladnom imaju efikasniji imuni sistem.

Koje su posljedice

Međutim, ni takav način brige o djeci nije bez posljedica, jer su djeca izložena hladnom i čistom vazduhu, pa mogu da dobiju ozbiljne zdravstvene probleme. Stav roditelja je da dijete mora da stekne prirodni imunitet u različitim klimatskim uslovima, ali američki pedijatar tvrdi drugačije.

Sa druge strane, američki pedijatar Dženifer Šu smatra da roditelji apsolutno nikada ne bi trebalo da ostave dijete napolju. Razlog tome je, navodi Šu, opasnost od hipotermije, ali i drugih problema. Stoga, pedijatar nalaže da bi ova praksa trebalo da se sprovodi pod nadzorom ljekara.