Počinje Svijetla nedjelja…

Danas proslavljamo drugi dan Vaskrsa, za koji se vezuju brojni običaji i vjerovanje. Naime, Vaskršnjim ponedjeljkom počinje “trapava” sedmica, tokom koje se uopšte ne posti, čak, ni srijeda, ni petak. A rasprostranjen je, takođe, i naziv “Bijela nedjelja”.

Baš zbog Tomine nedjelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negdje ova sedmica naziva još i “Zaklopita”.

Nastavlja se sa obilnim gozbama i slavljem, tako da se na Svijetli ponedjeljak ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji. A svaki gost dobija jaje.

Zanimljiv običaj u Vojvodini

U vojvođanskim selima vlada običaj polivanja djevojaka. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama djevojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju. Ali uz to nose i kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi djevojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih djevojačkih grijeha, a to, sa druge strane podsjeća na događaj kada je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije djevojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, djevojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Podijelite hranu siromašnima

Posebno na današnji dan trebalo bi hranu i jaja podijeliti siromašnima, kako bi i oni mogli da osjete radost praznika. Tim postupkom privlačite sreću u vašu kuću, a domaćini su vjerovali da će godina biti berićetna.

Običaj na Hilandaru

Rano ujutru, po završenoj službi u manastiru Hilandar, monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice.

Kreću ći se laganim hodom u povorci, pjevaju tropare Bogorodici i obilaze sljedećea mjesta: Krst cara Dušana, spomen mjesto Bogorodici podignuto na mjestu gdje je uginula mazga koja je donijela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gdje se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir.

Pozdrav

Pozdrav “Hristos Vaskrse” i odgovor “Vaistinu Vaskrse” koristi se 40 dana, sve do Spasovdana.

Vaskršnji utorak je, po narodnom vjerovanju, jedini dobar utorak u kalendarskoj godini. Ako se dijete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovječno.

Stariji ljude tvrde da će, ukoliko je uveče na Svijetlu srijedu nebo zvjezdano, godina biti izuzetno rodna.