Učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, koji godinama čekaju na izgradnju fiskulturne sale, po svemu sudeći ostaće i bez igrališta, jer će građevinska firma “Regrad” uskoro na dijelu školskog zemljišta početi da gradi stambeno-poslovnu zgradu.

Kako je objasnio direktor škole Boris Spasojević, školsko igralište je jedino mjesto za održavanje časova fizičkog vaspitanja, a u sklopu škole je već 50 godina.

– To zemljište je dodijeljeno nekom koncesionaru koji će tu graditi stambenu zgradu, a mi smo na toj parceli planirali izgradnju fiskulturne sale koja je prijeko potrebna našim učenicima. Naime, djeca već godinama časove fizičkog vaspitanja izvode na pomenutom igralištu, a sada će ostati i bez toga – tvrdi Spasojević.

On je dodao da su od UNDP-a i Vlade RS očekivali novac za izgradnju prve faze škole i fiskulturne sale, ali sada je to uzaludan posao jer zemljište više nije školsko.

– Sa Gradskom i Geodetskom upravom sada vodimo sudski spor u vezi sa zemljištem. Pored toga, poslaću dopis i Ministarstvu prosvjete i kulture RS da još jednom provjerimo u čijoj je nadležnosti školsko dvorište i da li postoji neko rješenje za ovaj problem – istakao je Spasojević.

On je naglasio da će, ako spor bude okončan u korist škole, tražiti odštetu, a novac će uložiti u njenu izgradnju.

Investitor koji želi da od Gradske uprave kupi školsko zemljište je banjalučko preduzeće “Regrad” u vlasništvu Gorana Gvozdenca.

– Prema Regulacionom planu Obilićevo na mjestu gdje je školsko dvorište planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta. Građevinske parcele oko škole već sam kupio i još ću od Gradske uprave dokupiti onaj dio zemljišta koji mi nedostaje da zaokružim stambeno-poslovni objekat – rekao je Gvozdenac.

Iz Gradske uprave ističu da je pokrenut postupak utvrđivanja i prenosa prava raspolaganja na nekretninama svih osnovnih i srednjih škola.

– To je slučaj i sa nekretninama Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, a sve u korist grada i u skladu sa zakonom. Rješenjem banjalučke kancelarije Geodetske uprave krajem prošle godine je utvrđeno pravo raspolaganja i pravo svojine na nekretninama škole – rekao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

On je dodao da Odsjek za pravna pitanja i propise nema informaciju da li je navedeno rješenje pravosnažno ili je protiv njega pokrenut sudski spor.

– Parcele koje su predmet spora nisu prodate niti su zamijenjene – istakao je Šajić.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove juče nismo uspjeli da dobijemo informacije o pomenutom slučaju.

Učionice

Skoro 1.000 učenika Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole čas fizičkog vaspitanja najčešće održava u dvije učionice, koje su pretvorene u mini-fiskulturnu salu, igrajući stoni tenis i šah.

– To je neuslovno. Poslije osnovne škole nismo osjetili pravu čar fizičkog vaspitanja jer nemamo adekvatnu salu – kažu učenici.

Izvor: glassrpske.com