Predstavljamo vam nekoliko veoma interesantnih i potpuno nevjerovatnih činjenica iz različitih oblasti ljudskog života. Iako na prvi pogled možda nećete vjerovati u njihovu istinitost, kada svaku pročitate do kraja, bićete potpuno iznenađeni. Počinjemo!

1. Drvo Banjan blizu Kalkute u Indiji veće je od prosječnog “Volmarta”. Ovo drvo (slika gore), koje je staro 250 godina, ima površinu od 14,400 kvadratnih metara. S druge strane, površina jedne prodavnice brenda “Volmart” iznosi 9,750 kvadratnih metara.

2. Bangladeš ima više stanovnika nego čitava Rusija. Iako se Rusija prostire kroz devet vremenskih zona i ima veću površinu od planete Pluton, mala država Bangladeš, koja ima nešto veću površinu od Njujorka, ima 156,6 miliona stanovnika, a cijela Rusija 143,5 miliona.

Fotografija 1 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

3. Viktor Lustig, poznatiji kao najveći prevarant u istoriji, “prodao” je Ajfelov toranj čak dva puta. Lustig je na ovu ideju došao kada je pročitao da je Ajfelov toranj u veoma lošem stanju, te da je potrebno mnogo novca da bi se on rekonstruisao. Tako je Lustig toranj prvi put prodao jednom dileru za 20,000 dolara u kešu, plus 50,000 dolara kao garanciju za to da će toranj pripasti njemu. Nakon što se saznalo šta je uradio, preselio se u Austriju, ali nije bio prijavljen. Isto je pokušao još jednom, ali je bio uhapšen.

4. Čovjek ima više sinapsi u mozgu nego što ima zvijezda u našoj galaksiji. Astronomi procjenjuju da u našoj galaksiji ima 200 milijardi zvijezda, a mozak prosječnog odraslog čovjeka sadrži 500 triliona sinapsi.

5. Nuklearna bomba, bačena u okean 1958. godine, i danas se nalazi u blizini Gruzije. 5. februara 1958. godine avion Er Forsa doživio je kvar, te je pilot, u strahu da avion ne eksplodira, bacio nuklearnu bombu u okean. Iako je pilot tvrdio da je bomba potpuno bezopasna, analiza je pokazala da je riječ o pravom oružju, ali da za sada ne predstavlja nikakvu prijetnju.

6. Kleopatra je živjela u periodu koji je bliži pojavi prvog “Pizza Hut” restorana, nego izgradnji prvih piramida. Izgradnja piramida trajala je od 2550. do 2490. godine prije Hrista, dok je Kleopatra, posljednji faraon drevnog Egipta, rođena 69. godine prije Hrista, a umrla je 30. godine prije Hrista. Prvi restoran “Pizza Hut” otvoren je 15. juna 1958. što je 500 godina bliže Kleopatrinom životnom dobu od izgradnje piramida u Gizi.

Fotografija 2 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

7. Mamuti su živjeli na zemlji u periodu izgradnje piramida. Posljednji mamut koji je živio na zemlji izumro je 1650. godine prije nove ere, što je vrijeme kada je egipatsko cartstvo već uveliko gradilo piramide.

8. Sjevernu Koreju i Finsku zapravo razdvaja samo jedna zemlja. Ta zemlja je Rusija.

9. Godine 1986, tokom jedne dobrotvorne akcije u Klivlendu, dvoje ljudi je umrlo kada je 1,5 miliona balona pušteno u nebo. To je ujedno bio u pokušaj da se obori svjetski rekord u najvećem broju puštenih balona, ali se ispostavilo da je taj potez izazvao velike probleme. Organizatori su morali da plate milione dolara štete, što je mnogo manja šteta s obzirom na konačni ishod samog događaja.

10. Heroin je prvobitno korišćen protiv dječijeg kašlja. Bajer, njemačka farmaceutska kompanija koja je otkrila aspirin, komercijalizovala je 1890. godine heroin kao lijek.

Ono što je još šokantnije jeste podatak da je ovaj lijek korišćen protiv dječijeg kašlja sve do 1912. godine, kada je utvrđeno da ima štetna dejstva na organizam.

11. Čovjek po imenu Huan Pužol Garsija bio je španski špijun koga su u vrijeme Drugog svjetskog rata odlikovali i nacisti i saveznici. On je najprije želio da pristupi saveznicima, ali je bio odbijen, pa je uzeo lažan identitet i prešao da radi za naciste, nakon čega je postao dupli agent. Zanimljiv je podatak da je Garsija odlikovan i njemačkim kukastim krstom i najvećim odlikovanjem britanske vojske.

Fotografija 3 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

12. Univerzitet Harvard osnovan je prije pojave prvog digitrona. Harvard je najstariji univerzitet u Americi, osnovan 1636. Prvi digitron napravljen je 50 godina kasnije zahvaljujući Isaku Njutnu i Gotfridu Lajbnicu.

13. Aljaska je najistočnija, najzapadnija i najsjevernija država u Sjedinjenim Američkim Državama. 

14. Park “Zeleno jezero” u Austriji svakog proljeća biva potopljeno sa čak devet metara vode. To se dešava uslijed topljenja snijega na planini Hohšvab, zbog čega čitavu ovu oblast prekrije vodeni talas koji doseže čak devet metara.

Fotografija 4 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

Izvor: wannabemagazine.com