“Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi”. Ovo je poznata izreka najomiljenijeg srpskog patrijarha, čiji je skroman i nenametljiv način života i lični primjer vjere u Boga, ali i vjere u ljude, bio najbolja poruka koju je jedan duhovnik mogao da pošalje svom narodu. Danas je 100 godina od rođenja našeg patrijarha Pavla.

Na današnji dan, prije jednog vijeka, došao je na svijet, tiho i nenametljivo, Gojko Stojčević, koji će kasnije postati njegova svetost, srpski patrijarh Pavle.

Rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u zemljoradničkoj porodici, a preminuo je 15. novembra 2009. na vojno medicinskoj akademiji u Beogradu . Gimnaziju je završio u Beogradu, šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Patrijarh Pavle

Rano je ostao bez roditelja – otac je otišao na rad u SAD, tamo je dobio tuberkulozu i “vratio se kući da umre” kad je dječaku bilo tri godine, a isto se ubrzo dogodilo i s majkom. Odgojila ga je tetka. Shvativši da je dijete “vrlo slabašno”, poštedjela ga je seoskih poslova i tako mu omogućila da se školuje: iako je malo Gojko bio sklon “predmetima gdje ne mora da memoriše, kao što su matematika i fizika”, iako je iz vjeronauke imao tanku dvojku, uticaj rodbine je prevagnuo i njegov konačan izbor bio je bogoslovija.

Poslije Tuzle i Sarajeva, tokom Drugog svjetskog rata dospijeva u Beograd, gdje najprije radi na građevini, a zatim, zbog slabog zdravlja, počinje svoj monaški život.

Dana 3. decembra 1990. izabran je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, kada je na tom mjestu naslijedio patrijarha Germana. Novi, 44. patrijarh SPC rekao je tada: “Moje su snage slabe, to svi znate. Ja se u njih ne nadam. Nadam se u vašu pomoć, kažem i ponavljam, u pomoć Božju kojom me je on i do sada držao. Neka bude Bogu na slavu i na korist njegovoj crkvi i našem napaćenom narodu u ova teška vremena“. Također je konstatovao i da “mi nemamo nikakav program patrijaršijske djelatnosti, naš program je Jevanđelje Hristovo”.

Patrijarh Pavle

Od 13. novembra 2007. patrijarh Pavle bio je na liječenju u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a 8. oktobra 2008. podnio je molbu Svetom arhijerejskom Saboru SPC da mu “zbog zdravstvenih razloga i nemoći” dozvoli da se povuče iz aktivne službe. Molba patrijarha Pavla na Saboru SPC 11. novembra 2008. nije usvojena. Preminuo je 15. novembra 2009. godine oko 10:45 u Beogradu u 96. godini.

Skromnost

Onako kako je govorio, patrijarh Pavle je i živio. I uvijek sa narodom. U crkvi, na liturgiji, na ulici, u gradskom prevozu… Sam je kuvao, šio, popravljao cipele, a nijedan fizički posao nije mu bio ni stran niti težak. Skromnost je, zato, prva riječ na koju mnogi pomisle kada se sjete voljenog patrijarha Pavla.

Patrijarh Pavle

Misli i poruke

  • ŠTO veći položaj u Crkvi imaš, to više treba da služiš. Samo zemaljski gospodari „vladaju“, a u Crkvi se služi.
  •  ŠTA vrijedi čovjeku da je sve ugodno i sve lako, ako izgubi obraz i dušu. Ako su teškoće tu, muke od drugih, a mi sačuvamo obraz i dušu, utoliko je još veća zasluga i veća čast pred Bogom.
  • POD suncem ima dovoljno mjesta za sve ljude. Zato je mir najpotrebniji svima, i nama i našim neprijateljima.
  • NAMA je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi.

Izvor: srbijadanas.com