Halloween ili Noć vještica, sinoć je obilježena i u Banjaluci.

Šetajući gradom mogle su se sresti mnoge neobične pojave poput indijanaca, kaubojaca, vampira, likova iz bajki našeg djetinjstva, istorijskih ličnosti, zombija, nindži i slično. Banjalučki kafići i klubovi organizovali su nezaboravnu noć za sve kreativce.

Ekipa ”Nezavisnih novina” zabilježila je neke od neobičnih kostima u ovoj noći.

Noć vještica ili Halloween obilježava se u noći između 31. oktobra i 1. novembra i praznik je koji se najviše slavi u Americi, ali pod uticajem američke filmografije postaje sve više prihvaćen i u ostatku svijeta, pa tako i kod nas.

nv2Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se režiseru Džonu Karpenteru, koji je snimio horor film na tu tematiku.

Noć vještica nudi osobama priliku da na površinu iznesu svoju fantaziju i ožive svoju maštu.

On vuče korijene iz drevnog prethrišćanskog keltskog festivala mrtvih. Prema keltskom kalendaru, 1. novembar označavao je početak zime, početak nove godine, te početak i kraj životnog ciklusa.

Kelti su vjerovali da na ovaj dan duše pokojnika prelaze na drugi svijet. Tu noć Kelti su palili vatre kako bi pomogli zalutalim dušama u pronalasku puta, te kako bi umirili duhove i vještice, te noći su iznosili darove u obliku hrane i pića.

Rimljani su u velikoj mjeri prihvatili keltske običaje i u prvom vijeku nove ere “Samhain” je asimilovan u tradicionalne rimske oktobarske festivale, kao što je festival “Pomone”, boginje voća i drveća. Simbol “Pomone” je jabuka, što donekle može objasniti modernu tradiciju omiljene dječje zabave, hvatanja zubima jabuke koja pluta na vodi.

Kako je vjerovanje u opsjednutost duhovima splašnjavalo, tako se i ceremonija festivala mijenjala tokom vremena, a kostimiranja u duhove, gobline i vještice poprimala su sve ritualniji oblik.

Nakon dolaska hrišćanstva slavljenje keltske nove godine i njihovi izvorni običaji su se nešto izmijenili, ali se zadržala tradicija proslave Noći vještica.

nv4Kod nas još ne postoji masovna navika proslave ovog praznika, ali oni željni dobrog provoda uvijek će pronaći neki parti, horor na televiziji ili bundevama ukrašen izlog.

Glavni simbol Noći vještica su bundeve, ali i sve ono što može uplašiti ljude, maske i simboli koji se kod nas tradicionalno koriste za maškare.

Lampioni koji se prave od velikih narandžastih bundeva spajaju simboliku vatre, hrane i maske. Njih je lako izraditi. Dovoljno je izdubiti bundevu, te staviti u nju svijeću ili sijalicu.

Iako su mnogi kultovi usvojili Noć vještica kao omiljeni festival, sam ritual je lišen svake povezanosti sa “zlim” duhovima i crnom magijom. Nastao je spajanjem keltskog festivala proslave nove godine i srednjovjekovnih evropskih molitvenih rituala.

Danas čak i mnoge crkve imaju proslave Noći vještica i odobravaju donošenje bundevastih D džek-fenjera na dječje zabave, tako da je Noć vještica “zla” samo u onoj mjeri u kojoj je nekome stalo da je takvom napravi.

Izvor: glassrpske.com