U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti otvorena izložba radova sa 47. konkursa karikature “Pjer”.

Izložba obuhvata izbor najuspjelijih karikatura, odabranih među 522 rada od 144 autora pristigla na konkurs na kojem je ovogodišnja nagrada za najuspješniju novinsku karikaturu “Zlatni Pjer” dodijeljena Toši Borkoviću, nagrada “Srebrni Pjer” Zoranu Petroviću, dok je “Bronzanog Pjera” osvojio Špiro Radulović.

U konkurenciji za najbolji portret-karikaturu pobijedio je Laza Sredanović-Dikan, navedeno je u saopštenju Muzeja savremene umjetnosti Srpske.

O ovogodišnjim nagradama odlučivao je žiri u sastavu prošlogodišnji laureat “Zlatnog Pjera” Aleksandar Blatnik, glumac i ovogodišnji dobitnik nagrade “Jovan Hadži Kostić” Zoran Rankić, vršilac dužnosti direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, slikar i predsjednik Upravnog odbora Udruženja likovnih umjetnika Srbije Zoran Čalija i generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti” Ratko Dmitrović.

Konkurs za nagradu “Pjer” pokrenule su “Večernje novosti” 1967. godine. Idejni tvorac bio je karikaturista i slikar Dragan Savić, a ideju je u djelo proveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni urednik “Večernjih novosti”.

“Pjer” je danas najstariji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu.

Otvaranje izložbe karikatura “Pjer” biće održano u 19.00 časova, a posjetioci Muzeja saveremene umjetnosti Srpske izložbu će moći da pogledaju do 24. aprila.

Izvor: Srna