Banja Luka obilježava 22. april, dan kada je prije 70 godina oslobođena u Drugom svjetskom ratu.

Brojnim manifestacija, koje je Grad organizovao u saradnji sa gradskim organizacijama, sportskim i kulturnim ustanovama i nevladinim udruženjima, tokom cijelog aprila obilježava se ovaj značajan jubilej. Na sam Dan grada biće položeni vijenci na više lokacija u gradu.

U nastavku donosimo satnicu i mjesto polaganja vijenaca u srijedu, 22. aprila:

10.00 Spomen kosturnica na Novom groblju
10.00 Spomenik palim borcima na Banj-brdu
10.30 Groblje „Sveti Pantelija“
11.00 Spomenik žrtvama logora Jasenovac
11.30 Spomen-obilježje „12 beba“
12.00 Spomenik palim borcima NOR-a.

U jutarnjim časova biće upriličen prijem za delegacije iz prijateljskih i partner gradova: Kajzerslautern, Kranj, Novo Mesto, Velenje, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Herceg Novi, Kumanovo, Temišvar, Pula i Zagreb.

Centralni događaj – svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, na kojoj će biti uručene nagrade najboljim i najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama biće održana u 18 časova.

Podsjećamo da je Skupština Grada donijela odluku da nagrada „Ključ Grada Banja Luka“ sa poveljom „Počasni građanin grada Banje Luke“ bude uručena prvom teniseru svijeta, Novaku Đokoviću – kao poseban vid priznanja za humana djela. Nagrada „Zlatni grb Grada Banja Luka“ biće uručena Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banja Luka za doprinos u humanitarnom radu i saradnji sa drugim organizacijama.

opstina-6

“Plakete Grada Banja Luka” biće uručene:
– muzičaru Momiru Nikiću, za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture;
– Udruženju porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“, za izuzetna humana djela;
– dugogodišnjem radijskom spikeru i uredniku Milanu Hajdukoviću, za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i kulture;
– privredniku Marinku Umičeviću, za izuzetna ostvarenja u oblasti privrede i humanosti;
– Udruženju „Mozaik prijateljstva“, za izuzetna humana djela;

Nagrade Grada Banja Luka mladima biće uručene atletičarki Vladani Gavranović (kao poseban vid priznanja za rad u oblasti sporta i fizičke kulture i za humani rad), i inovatoru Radošu Budiši (kao poseban vid priznanja za rad u oblasti stvaralaštva i inovacija).

Od drugih manifestacija organizovanih na sam Dan grada, 22. april – izdvajamo „roštiljijadu“ i „pasuljijadu“ na Trgu Krajine i na prostoru tvrđave „Kastel“.

Za sugrađane je pripremljena i rođendanska torta, koju će svečano presjeći gradonačelnik Slobodan Gavranović u 13.30 časova, u ul. Veselina Masleše – na prostoru ispred zgrade Gradske uprave. Tortu je pripremilo 14 banjolučkih ugostitelja.

Za najmlađe sugrađane, u Gradskom pozorištu “Jazavac” u 18 časova biće izvedena predstava “Razbojnička bajka”. Besplatan ulaz na ovu predstavu biće za djecu iz porodica sa četvoro i više djece i za djecu iz Dječijeg doma “Rada Vranješević”.