Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci obilježiće u subotu, 16. maja, manifestaciju “Evropska noć muzeja” spajanjem muzičke i vizuelne banjalučke scene.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur istakla je da resorno ministarstvo podržava sve manifestacije kojima se nastoji sačuvati kulturno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo.

“Svi muzeji u Srpskoj obilježiće noć muzeja, sem muzeja u Doboju, koji je u završnoj fazi renoviranja i sanacije od šteta prouzrokovanih velikim poplavama koje su se desile prošle godine”, rekla je Koturova i dodala da je ovo izuzetna prilika za sve zainteresovane da Muzej savremene umjetnosti i njegove postavke posjete u neuobičajeno vrijeme, uveče, kada je ova ustanova inače zatvorena.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković pozvala je sve građane Banjaluke da dođu da posjete ovu kulturnu ustanovu, te istakla da je manifestacija “Noć muzeja” posvećena prvenstveno svima onima koji nemaju naviku ili priliku da posjete ovu kulturnu ustanovu.

“Očekujemo više od 2.000 ljudi, te se nadam da će svi oni koji dođu zaista uživati tu noć i osjetiti potrebu da nas opet posjete”, rekla je Vujkovićeva.

Centralni vizuelni događaj manifestacije “Noć muzeja” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske biće video-maping “Laboratorija svjetla”, a odnosi se na digitalnu video-projekciju na fasadi muzeja.

Autor video-mapinga Mladen Đukić rekao je da će to biti prilika da se predstave radovi vizelnih umjetnika iz Banjaluke i Republike Srpske koji do sada, zbog specifičnosti svog rada ili medija kojim se bave, nisu bili poznati široj publici.

“U pitanju su umjetnici i njihova djela koji inače ne bi došli u Muzej savremene umjetnosti, ali itekako pripadaju sferi savremene umjetnosti, jer to su koncepti umjetnosti koji se digitalno stvaraju i koji su u svijetu veoma popularni”, istakao je Đukić.

Iz muzičke sfere Banjaluke predstaviće se grupa “Sopot”, koja će nastupiti na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Osnivač grupe “Sopot” Petar Topalović istakao je značaj želje Muzeja savremene umjetnosti da na kreativan način spoji muzičku i vizuelnu scenu Banjaluke.

Posebno nam je drago kada možemo raditi i sarađivati sa našim sugrađanima, te smatram da je jako bitno primijetiti da je ovo proces proizvodnje, a ne trgovine. Praćenje i podržavanje lokalne scene je jedini način na koji ta scena može izaći na vidjelo, te da našu umjetnost širimo u regiji, a zatim i šire”, istakao je Topalović.

Značaj i kvalitet rada Muzeja savremene umjetnosti Srpske prepoznala je kompanija “M:tel” koja će i ove godine pružiti podršku za organizovanje ove međunarodne manifestacije.

“Kompanija ‘M:tel’ za ovu priliku pripremila je nagradnu igru u kojoj će moći učestvovati svi posjetioci manifestacije, a srećni dobitnik osvojiće najnoviji ‘Huavej P-8’ telefon“, najavila je portparol kompanije „M:tel“ Milica Stojaković.

Manifestacija “Noć muzeja” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske počinje u 21.00 čas, a trajaće do 1.00 čas iza ponoći.

Izvor: Srna