U srijedu, 04. juna u 19 sati u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci, biće održano predavanje dr sc. Gabi Abramac o hasidskim zajednicama Amerike i jezicima koje hasidi govore.

gabi abramac
Predavanje se temelji na dvije godine terenskog istraživanja pri čemu je dr Abramac živjela s hasidskim zajednicama, naučila njihov jezik, snimila i zapisala njihove običaje

Dr Gabi Abramac izučavala je hasidske Jevreje u Bruklinu i okolini Njujorka, te je na temelju svojih istraživanja izradila doktorsku disertaciju i napisala knjigu koja je trenutno u štampi. U ovom predavanju sa auditorijem će podijeliti svoja iskustva, istorijski pregled hasidske dijaspore i prikazati video isječke koje je snimila.

Dr Abramac je radila za organizacije UN, OSCE i World Learning. U Zagrebu od 2000. godine vodi školu stranih jezika Sokrat. Kolumnistkinja je i članica uređivačkog odbora u časopisu ”Ruah Hadaša” kojega izdaje jevrejska vjerska zajednica Bet Israel. Autor je brojnih članaka o jevrejskim jezicima i zajednicama u dijaspori. U Balkanskom književnom glasniku vrši funkciju urednice za prijevodnu književnost. U oktobru 2014. osnovala je u Zagrebu jedini centar za učenje jidiša u ovom dijelu Evrope.

Hasidski pokret dio je haredskog judazima. Haredski Jevreji strogo se pridržavaju jevrejskog zakona (halacha) i odbijaju modifikovati svoja vjerovanja kako bi se prilagodili modernom dobu.

Hasidski pokret utemeljen je u 18. vijeku pod vodstvom rabina Izraela Baal Šem Tova (još zvanim Bešt). Baal Šem Tov bio je učenjak i mistik podjednako posvećen otvorenom, vanjskom i skrivenom, unutarnjem aspektu Tore. On i njegovi sljedbenici stvorili su način jevrejskog života koji je naglašavao mogućnost svih Jevreja da se približe Bogu putem svega što čine, govore i misle.

ultra-ortodoksni jevreji
Radi se o jednoj od najzatovorenijih zajednica na svijetu u koju istraživači/ vanjski posmatrači rijetko kada imaju pristup

Jezik hasidskih Jevreja je jidiš. Jezik je nastao prije otprilike hiljadu godina kada su Jevreji s romanskih teritorija prešli na područje Rajne koju su oni nazivali Loter. U to doba su govorili ono što se na hebrejskom naziva La’az – jezik tuđinaca koji je uključivao varijante latinskog i rane oblike francuskog i talijanskog s primjesama hebrejskog.

Tokom vremena jezik je apsorbovao mnoge leksičke i sintaktičke elemente germanskih dijalekata u tom području. Tako je jidiš postao jevrejskim jezikom koga su koristile isključivo jevrejske zajednice i koji se od tada zapisuje posebnim, hebrejskim alfabetom. Kada su se aškenaski Jevreji počeli kretati prema istočnoj Evropi u 16. vijeku jezik je počeo usvajati i slavenske elemente. Jidiš je u hasidizmu zadobio status svetog jezika.