U nedjelju 14. juna sa početkom u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske održaće se koncert „Džez poezi kabare“ – sinergija autorske džez muzike vrhunskog  džez kvarteta „Combine“ i poezija dva mlada banjalučka pjesnika Nebojše Kuruzovića i Saše Berendike.

Ko dođe, vidjeće i čuti kombinaciji stendapa, poetskih i pjevačkih sekvenci uz svirku najboljeg banjalučkog džez benda, a specijalno iznenađenje su pjesme posvećene Branku Ćopiću kao i živoj banjalučkoj legendi Čika Ali – kaže za Kontakt radio Saša Berendika, jedan od autora Džez poezi kabarea.

Nakon odličnog pred-izvođenja i premijere koja je održana na zatvaranju ovogodišnjeg Teatar festa, stručna javnost i publika je dala vrhunsku ocjenu autentičnom i nesvakidašnjem muzičkom preformansu. Šta je Džez poezi kabare i kako ste došli na tu ideju?

Već nekoliko godina kroz neformalno druženje, Nebojša Kuruzović i ja smo pokušavali da pronađemo model koji bismo koristili u promociji poezije. Nije primarno bila važna naša poezija. Napravili smo nekoliko pjesničko-muzičkih večeri po banjalučkim kafanama za uži krug prijatelja i poznanika. Prisutni su bili prijatno iznenađeni formom. I to je negdje bio impuls za dalji rad. Međutim, moja ideja je bila da se sve to radi sa bendom. A okupiti bend, iziskuje veliki trud.

Tek krajem 2014. uspjeli smo da dogovorimo saradnju sa “COMBINE” QUARTET-om.

Da li vi pjevate svoje pjesme ili ih govorite, ili sve pomalo?

Nebojša Kuruzović govori tekst. Ja pjevam sekvence koje nisu klasinčni refren, već uslovno rečeno, nadtekst ili lajt motiv cijele numere. A sve je to uklopljeno u solidnu muzičku formu. To je cjelina. Između numera, Kuruzović pravi uvode u svojevrsnom STAND UP maniru. Zanimljiva forma koja ostvalja prostor za improvizaciju.

Kakve su reakcije na prvi nastup i da li je ova forma popularna u gradovima Evrope i svijeta?

JAZZ POETRY forma u SAD-u postoji već čitav vijek. Međutim, mi smo napravili popriličan hibrid. Teško je svrstati sve ovo o čemu sam pričao u neki zaokružen žanr ili stil. Dođite da poslušate i vidite. Siguran sam da će vam se dopasti.

Da li planirate da se premjestite u klubove i kafane nakon nastupa u pozorištu?

Imamo ideju da do kraja godine održimo kocerte u gradovima Republike Srpske, koji imaju adekvatan prostor za ovakvu vrstu koncerta, odnosno performansa. Dakle, cilj su nam pozorišne scene, domovi kultura i sl. I naravno festivali u regionu.

Izvor: Moj kontakt