Svega nekoliko dana nas dijeli od početka nove školske godine koja roditeljima prvačića donosi sasvim nove i drugačije brige i probleme. Ako ste se ikad zapitali šta to vaše dijete treba da zna prije polaska u prvi razred, mi naravno imamo odgovore na vaša pitanja.

Ako vaše dijete nije išlo u vrtić ili predškolsko onda se vi sigurno dodatno brinete i mučite se pitanjima da li vaše dijete zna dovoljno da bi krenulo u prvi razred. Da ne biste razbijali glavu mi ćemo vam otjerati sve nedoumice.

Treba li dijete znati da čita?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-kid-reading-book-image25432968

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje muči roditelje đaka prvaka i većina njih smatra da je važno da dijete prije polaska u školu zna da čita. To zaista može biti od pomoći da dijete lakše savlada gradivo, ali nije neophodno i nemojte time da opterećujete ni sebe ni dijete. U školama se prati program pomoću kojeg djeca poprilično lako nauče slova. Ako vaše dijete zna slova i brojeve prije polaska u školu to je sjajno, ali ako ne zna, mjesta panici zaista nema.

Šta dijete zaista treba da zna?

Prije polaska u školu osim brojeva i slova veoma je važno da dijete savlada neke praktične i društvene vještine koje će mu biti neophodne i na to treba da obratite malo više pažnje. Možda zvuči pomalo apsurdno, ali zaista je važnije da dijete u školu dođe sa određnom samostalnošću nego sa znanjem brojeva.

Praktične vještine. Veoma je važno da dijete prije polaska u školu zna samo da ide u toalet, svuče se, obuče i vodi računa o ličnoj higijeni. Ako dijete nije vično u baratanju sa pertlama i dugmićima, oblačite mu garderobu koja se lako skida i koja nije komplikovana.

Naposlijetku, dijete bi trebalo da zna samo da jede, možda vam to za uzrast od 6-7 godina zvuči kao da se podrazumijeva, ali dešava se da roditelji i u ovom uzrastu hrane svoju djecu i zato na vrijeme riješite taj problem.

Društvene vještine. Da bi se dijete uklopilo u novo okruženje i steklo prijatelje veoma je važno da posjeduje društvene vještine koje će mu taj put uveliko olakšati. Osnovne stvari koje dijete treba da nauči jesu da nauči da dijeli sa drugarima kao i da razumije pravila i šta je to prihvatljivo ponašanje u školi.

Sve dodatne vještine koje vaše dijete posjeduje samo će mu olakšati boravak u školi što će automatski i vama predstavljati manji problem.

Kad dijete krene u školu čim prije zakažite razgovor sa učiteljicom i informišite se šta je to što se od djeteta traži, kako se snalazi i na čemu posebno treba da radite. Nipošto ne dozvolite sebi da postanete roditelj koji ne zna čak ni kako se zove djetetov učitelj. Aktivno učestvujte u školovanju vašeg djeteta od samog početka, kad krenu problemi biće kasno.

 

 

Izvor: lifepressmagazin.com