Jubilarni, 20. Međunarodni Sajam knjige “Banjaluka 2015” biće održan u periodu od 15. do 21. septembra, a ovogodišnju smotru pisane riječi pozdravnom besjedom će otvoriti Dragan Velikić, književnik iz Srbije.

Prostor Sportske dvorane “Borik” i ove će godine biti domaćin brojnim izdavačkim kućama iz BiH i regiona, a prema riječima Petre Ivić, rukovodioca sajma, novina je da će svoj štand imati i Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) u okviru kojeg će svoje izdavaštvo predstaviti i Muzej savremene umjetnosti RS, Narodno pozorište RS i Dječije pozorište RS.

“Kao i ranijih godina, i ove godine su na sajmu prisutne izdavačke kuće koje su dobro poznate našim građanima. S nama su iz godine u godinu ‘Kreativni centar’ iz Beograda, izdavačka kuća posvećena literaturi za djecu, ‘Vulkan’, ‘Algoritam’, ‘Nova knjiga’, ‘Dereta’ i ‘Laguna’ iz Beograda“, kazala je Ivićeva.

Ona je najavila da će sajam svečano biti otvoren 15. septembra u 17 časova, a za posjetioce će biti otvoren od 10 do 20 časova i cijena ulaznice će, kao i do sada, iznositi 1 KM.

Napomenula je da, kada su u pitanju promocije, one zavise od samih izdavača i njihovih planova da li će svoja nova izdanja koja su objavljena između dva sajma predstaviti u Banjaluci.

“Zasad imamo najavu promocije Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo na čijem će štandu biti predstavljena knjiga Miodraga Lazarevića ‘Buncanje’, ovogodišnjeg dobitnika prve nagrade na njihovom konkursu ‘Zlatna sova’. Sigurno je da će promocija biti i na štandu NUB RS, a sa čitaocima će se na štandu ‘Globosina’ družiti i književnica Ljiljana Habjanović-Đurović”, istakla je Ivićeva.

Pored individualnih posjeta sajmu, ovaj praznik pisane riječi svake godine posjeti i mnoštvo školaraca koji neophodnu literaturu ovdje pronalaze po sniženim cijenama.

“Prema preporuci Ministarstva prosvjete i kulture RS već se pripremaju organizovane posjete osnovnih i srednjih škola iz cijele RS, a školarci su nam uvijek najdraži posjetioci”, dodala je Ivićeva.

I ove godine će na jubilarnom sajmu, koji organizuje “Glas Srpske”, biti dodijeljene tradicionalne nagrade koje nose imena manastira u RS.

Izvor: glassrpske.com