Kažu, postoji 19 jezera sa imenom “Izgubljeno jezero”, ali samo jednom to ime u potpunosti odgovara…

“Izgubljeno jezero” koje se nalazi u Oregonu u SAD, formirano je prije oko 3000 godina kada se lava slila sa vulakna i prepriječila tok rijeke te tako napravila mali bazen s vodom koja danas predstavlja jezero. Jezero se puni u kasnu jesen i nastavlja da se puni tokom cijele zime pogotovo nakon obilnih padavina. 

A poslije zime opet dolazi proljeće, za njim i ljeto pa voda iz jezera polako nestaje. Ne, ona ne isparava! Voda nestaje kroz rupu. Kada su posebno sušne godine, od vode ne ostane ni kapi, a umjesto jezera na tlu bude zeleni proplanak.

Rupa kroz koju voda prolazi povezana je sa tunelom ispod zemlje koji je napravila lava. Naime, kada je lava prekrila cijelo to područje gornji sloj se ohladio dok je ispod njega lava nastavila da teče. Dok nije skroz otekla i za sobom ostavila tunel. U prirodi se ovakve pojave često dešavaju, a dužina tunela može da bude od 0,3 metra pa sve do tunela dužine jednog metroa poput ovog u Koreji:

Jeju Island

Ali da se vratimo jezeru.

Pored rupe koja je njegova osnovna odlika, jezero na svom tlu ima mnoštvo vulkanskih stijena između kojih su rupe. Svim tim kanalima voda prolazi i nestaje kada nema mnogo padavina. Kada dođu kišni periodi tunel ispod rupe se napuni i počne da preliva praveći jezero. Vode znaju da budu toliko velike, da dubina jezera često iznosi i tri metra.

Kada u proljeće počne da nestaje ona prvo kroz tunel, a onda i zemljanim kanalima odlazi, i kao podzemna voda snadbijeva prvo šume vlagom, a onda izbija u vidu prirodnih izvora i snadbijeva stanovništvor. Pretpostavlja se da od jezera pa do vode za piće prođe deset godina prirodnog filterisanja, piše Amusingplanet.

Izvor: prva.rs