Dodiri prilikom komunikacije mogu otkriti mnogo o namjerama i navikama vašeg sagovornika. I dok se prilikom rukovanja s kolegom ili strancem osjećamo prijatno, neki njegovi intimniji dodiri mogu u nama izazvati vrlo negativne emocije.

Istraživanje koje su naučnici oksfordskog univerziteta sproveli na više od 3000 muškaraca i žena iz različitih zemalja Evropske unije donijelo je vrlo zanimljive rezultate vezane uz pitanje – koje dijelove tijela biste dozvolili da vam neko drugi dira tokom komunikacije.

Vrlo jasni rezultati bili su oni koji su potvrdili kako nivo prijatnosti koju izazivaju dodiri zavisi od bliskosti s osobom koja vas dodiruje, što znači da se najbliskijom osobom smatra partner.

No, kada govorimo o razlikama između muškog i ženskog osjećanja prijatnosti, muškarci su ispali mnogo osjetljiviji, posebno kod osoba koje ne poznaju.

Naime, muškarcima dodiri stranaca nisu dragi, posebno oni koji se odnose na lice i donji dio tijela. Ženama, s druge strane, dodiri lica ne predstavljaju toliku prijetnju.

Slična situacija je i s članovima bliže i dalje porodice:  ženama takvi dodiri ne izazivaju toliku neugodnost, koliko je to primjetno kod pripadnika jačeg pola koji potpuno povjerenje imaju isključivo u svoju partnerku.

Izvor: zadovoljna.hr