Novoizgrađena ambulanta porodične medicine u Bočcu počeće da radi 24. decembra.

Potvrdili su to u Gradskoj upravi i dodali da je svečano otvaranje planirano u 13 časova.

– Novi objekat ambulante u Borkovićima bi trebalo da bude pušten u funkciju najvjerovatnije sredinom januara iduće godine – rekli su u Gradskoj upravi.

U Domu zdravlja Banjaluka su potvrdili da su oba objekta opremljena potrebnom medicinskom opremom, namještajem i računarskom opremom.

Dodali su da je oprema obezbijeđena kroz projekat opremanja ambulanti porodične medicine Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

– Planirano je da obje ambulante rade kao i one što su bile u starim i iznajmljenim objektima. Na usluzi pacijentima će biti po jedan tim porodične medicine tri dana u sedmici od sedam do 15 časova. Pored toga, pacijentima će biti na usluzi mini-laboratorija koja će omogućavati osnovne hematološke analize odnosno krvnu sliku – naveli su u Domu zdravlja.

Kazali su da je u Bočcu već registrovano 900 pacijenata, a u Borkovićima 1.700.

Mještanin Bočca Željko Novaković rekao je da na pregled kod ljekara idu u neuslovnu i trošnu baraku.

– Zimi je pogotovo teško, jer nema grijanja u hodniku. Peć za drva samo zagrijava ordinaciju – dodao je Novaković.

Izgradnja oba objekta je počela početkom oktobra prošle godine i trebalo je da bude gotova za 100 dana. Rokovi su prolongirani i izgradnja je završena 18. maja ove godine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je u 2014. godini obezbijedilo dio novca za izgradnju ambulanti u Bočcu i Borkovićima.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju oba objekta bila je oko 379.000 KM. Ministarstvo je obezbijedilo 70 odsto novca ili 265.000 KM, a grad je obezbijedio preostalih 30 odsto, kao i potrebnu tehničku i projektnu dokumentaciju.

Kako su ranije objasnili u resornom ministarstvu, razlog zbog kojeg je kasnio završetak izgradnje bili su loši vremenski uslovi koji nisu dozvolili radove krajem prošle godine i imovinsko-pravni odnosi.

Izvor: glassrpske