Više energije, zdravija koža i sjajna kosa, samo su neke od blagodati koje će vam pružiti ovaj stari azijski recept, koji postaje sve popularniji u modernim zapadnim civilazicajama. Zdrav organizam, lijepo tijelo i kožu postići ćete uz jednostavan sastojak, a to je rižina voda.

1. Odličan je izvor energije: Rižina voda je bogata ugljenim hidratima, zato je odličan izvor energije. Tijelo može lako proizvesti mnogo energije, koristeći ugljene hidrate. Popijte čašu rižine vode ujutro i nikada se nećete osjetiti umorno ili slabo.

2. Sprečava konstipaciju: Rižina voda sadrži dosta vlakana i olakšava rad crijeva. Takođe, skrob stimuliše rast korisnih bakterija u stomaku koje poboljšavaju rad crijeva.

3. Sprečava dehidrataciju: Na vrućem danu, rižina voda je odlično osvježenje. Ljeti tijelo ima tendenciju da gubi više vode i soli kroz znoj. Rižina voda može dopuniti izgubljene nutrijente i smanjiti rizik od dehidratacije.

4. Predstavlja domaći lijek protiv gripe: Može se koristiti kao lijek za grip i groznicu, zato što sprečava gubitak vode koje nastaje zbog povećane temperature i eventualno povraćanja. Ubrzava proces oporavka organizma.

5. Koristi se za liječenje dijareje: Rižina voda je dokazani domaći lijek sa kojim se može liječiti dijareja, ne samo kod odraslih, već i kod malih beba. Bebe su sklonije bolestima kao što je dijareja koja, ako se ne rješava na vrijeme, može dovesti do dehidratacije. Takođe je dokazano da rižina voda efikasna u kontrolisanju dijareje jer povećava gustinu stolice i tako redukuje ovaj problem.

6. Sprečava razvijanje kancera: Svakodnevnim konzumiranjem rižine vode, smanjuete rizik od dobijanja kancera. Ovo je jedna od najvećih prednosti ove čarobne vode.

7. Sprečava Alchajmerovu bolest: Istraživanja ovo još nisu potvrdila, ali postoje neki izvori koji kažu da kuhana rižina voda ima mogućnost da spriječi razvijanje Alchajmerove bolesti.

8. Može biti zaštita od sunca: Rižina voda sadrži supstancu orizanol, koja štiti kožu od uticaja štetnih UV zraka.

Možete je koristiti tako što ćete je piti ili nanositi na kožu.

Kako pripremiti rižinu vodu: Rižu prije kuhanja stavite u sito i pustite hladnu vodu da je isperete od herbicida i drugih hemikalija. Kada se voda izbistri, stavite je u lonac sa hladnom vodom i ostavite da se kuha dok ne prebaci “prvi ključ”. Potom rižu procijedite, a vodu koju ste dobili možete koristiti!

Izvor: nezavisne