Kod zebri su pruge kao kod ljudi otisak prsta, svaka ima svoj jedinstven oblik šare. Ali da li su u pitanju crne pruge na bijeloj podlozi ili bijele pruge na crnoj? Znate li?

Iako mnoge životinje imaju pruge po tijelu, one su kod zebre izraženije nego kod drugih vrsta, što ujedno ovu životinju izdvaja i čini posebno zanimljivom.

Svaka zebra ima svoj set pruga, odnosno te pruge su jedinstvene i predstavljaju nešto nalik otiska prsta. Sljedeće pitanje koje se neminovno postavlja kada su pruge i boja u pitanju jeste, da li su zebre crne sa bijelim prugama ili je obrnuto?

zebra1

Odgovor leži u pigmentnoj ćeliji, melanocitu koja proizvodi crni pigment. Naime, iste te pigmentne ćelije određuju boju kože i kod zebra i kod ljudi. Ćelije sadrže melanin koji nas štiti od štetnih UV zraka, dok se kod zebra pigment prenosi na njihovo krzno, što znači da su ćelije melanocita u crnim prugama aktivirane za razliku od bijelih pruga kod kojih su te ćelije uspavane, tako da sa sigurnošću možemo da potvrdimo da su zebre crne.

U zavisnosti od mjesta gdje se nalaze, razlikovaće se i njene pruge. Zebre koje žive u toplijim krajevima će imati više pruga na tijelu od onih koje žive u hladnijim krajevima, te se one iz toplijih krajeva neće pregrijati. Naime, razlika u apsorpciji svetlosti i toplote između crnih i bijelih pruga formira mikrostrujanja vazduha na površini tijela životinje pomažući im pri hlađenju, tako da je temperatura njihove kože i do 5 stepeni niža u odnosu na druge sisare iz okruženja.

Izvor: nationalgeograpic.rs