Pojavili su vam se mjehurići na usnama, predosjećate da će vam uskoro izbiti i herpes na usni, ne očajavajte ova neprijatnost se može eliminisati već za 48 sati. Groznica na usni za neke od nas je puno više od neprijatnosti i banalnog estetskog problema.

Virus herpes simpleks može da bude pritajen godinama, ali kada se probudi – počinje da stvara brojne nevolje, jer okupira naše tijelo tiho i neprimjetno. Virus tipa 1 odgovoran je za labijalni herpes, infekciju koja izaziva pojavu neprijatnih mjehurića tj. herpes na usnama, dok tip 2 najčešće uzrokuje genitalne herpese.

U nastavku teksta daćemo vam više preporuka koje nam nudi zvanična savremena medicina, ali i ne mali broj recepata i metoda za prirodno liječenje herpesa…

Kako nastaju herpesi na usnama?

Virus herpes simpleks prvi put susrećemo još u dječjem uzrastu, a infekcija uglavnom prolazi neprimjetno: kod najmlađih izaziva simptome slične gripu i nema burne manifestacije na koži ili sluzokoži. Najčešći mehanizam prenosa jeste direktan kontakt, ili, recimo, poljubac sa zaraženom odraslom osobom. Od tog trenutka taj virus ostaje u nama do kraja života, a skriva se u nervima gdje mehanizmi imunološkog sistema ne mogu da dopru kako bi ga eliminisali.Tu ostaje učauren sve dok ga nešto ne aktivira.

Okidač može biti svaka promjena, na primjer: izlaganje suncu bez zaštite, duži stresni periodi, jaka groznica, gripa, nagle promjene temperature ili menstrualni ciklus. Herpes na usni se često može predosjetiti i prije nego što izbije na vidjelo jer u dijelu usta osjetimo sitno bockanje i peckanje. Tada kažemo da se virus „probudio“, te počinje da izaziva infekciju koja se obično manifestuje pojavom mjehurića, najčešće na usnama ili u uglovima usta.

Međutim, može se javiti gotovo na svakoj tački lica gdje se dodiruju koža i sluzokoža, tako razlkujemo herpes na nosu, uhu, oku , ili na nekom drugom dijelu tijela (polnim organima, anusu), kao i na koži bilo kog dijela tijela. Prvi simptomi herpesa počinju dan prije izbijanja plikova, u vidu bola, peckanja i zatezanje kože. Potom se pojavljuje prvi mjehurić,a usljediće ih još – izbijaće jedan do drugog i širiće se u zavisnosti od jačine infekcije.

Nakon tri dana mjehurići pucaju i iz njih izlazi tečnost koja se suši, formirajući tako krastice. Ma koliko bile neprijatne, ne treba ih dodirivati ili mazati agresivnim sredstvima, jer se herpes na usni tako može proširiti na okolne regije. Opšti simptomi herpesa nekada uključuju i povišenu tjelesnu temperaturu, bolove u mišićima, opštu slabost, smanjen apetit i uvećanje limfnih čvorova.

images

Kako da vam groznica na usni nestane za dva dana

Promjene na koži ili sluzokoži koje izaziva oralni herpes na usni, kao i prateći simptomi infekcije herpes simpleksom, povlače se spontano, najčešće nakon sedam do deset dana. Međutim, groznica na usni se može izliječiti i za samo dva dana, kako tvrde savremeni ljekari i imunolozi.  Ukoliko planirate da liječenje herpesa započnete medikamentima, opšta preporuka je da koristite aciklovir mast za herpes. Evo kako da to izvedete:

  • Prije pojave mjehurića i već pri prvim nagovještajima bola i zatezanja treba intervenisati primjenom antivirusnog lijeka aciklovira u obliku masti, koji se nanosi na svakih 15 minuta, ali ne duže od dva sata. Tako će se izbjeći formiranje mjehurića i herpes na usni biće eliminisan za samo 48 sati. Ukoliko se radi o genitalnom herpesu ili onom koji izazivaju drugi virusi, obavezno se treba javiti ljekaru. Liječenje herpesa na svoju ruku nije preporučljivo, posebno kada je riječ o primeni lijekova. Nakon pojave mjehurića – ako se jedan mjehurić već formirao, možete upotrijebiti gel za stezanje tkiva na bazi aluminijum-hlorida(mazati dvaput dnevno). Već poslije prvog nanošenja ovog preparata smanjuju se svrab, peckanje i zatezanje karakteristični za groznicu na usni. Pored toga, on ima i antiseptičko dejstvo, što ubrzva izlječenje i smanjuje mogućnost da se rašire promjene na koži ili sluzokoži.

ht

Herpes na usni u trudnoći 

Trudnice umiju itekako da se zabrinu kada im se pojavi herpes na usni u toku trudnoće. Razloga za pretjeranu paniku ipak nema i kada se ova promjena na koži manifestuje. U većini slučajeva radi se o virusu herpes simpleksu i najčešći uzročnik je pad imunuteta tokom trudnoće.

Svakako sve trebate prenijeti vašem ljekaru, kako biste dobili odgovarajući savjet i eventualno terapiju. Sa herpes zoosterom je malo ozbiljnija situacija i tu vam je neophodna stručna pomoć. Napomena: nemojte upotrebljavati aciklovir mast za herpes prije konsultacija sa vašim doktorom, niti bilo koji drugi medikament, ne uzimajte tek tako na svoju ruku.

Neki opšti savjet za trudnice bi bio da se odgovorno ponašaju – ljubljenje nije previše poželjno u trudnoći. Ljekari vam mogu prepisati pojedine lijekove, kojim ćete ubrzati oporavak, takođe preporuka kod groznica u trudnoći je uzimanje više vitamina iz B grupe, kako biste se dodatno zaštitili i ojačali imunitet.

Trudite se da se što manje izlažete stresu, jer i on itekako može biti okidač za herpes na usni, nemojte se ni previše izlagati sunčevim zracima – samo onoliko koliko je dovoljno u toku dana. Zdrava ishrana u trudnoći je veoma važna i igra veliku ulogu u prevenciji herpesa, stoga maksimalno iskoristite sezonsko povrće i zdravo svježe voće..

Herpes kod djece i odraslih

Virus herpes simpleks nalazi se u serumu (tečnost u mjehurićima), a prenosi se direktnim kontaktom – ljubljenjem, usljed neadekvatne lične higijene, zajedničke upotrebe pribora za jelo i dr….Najugroženija su svakako djeca, koja se s njim susreću prvi put, ali će, ukoliko se zaraze, morati da se bore protiv ove infekcije do kraja života.

Osobe koje često imaju herpes na usni ili bilo koju drugu vrstu herpesa moraju biti odgovorne i tokom infekcije trebaju  voditi više računa o ličnoj higijeni. Nakon što je dodirivala mjehuriće, posebno ukoliko su u fazi pucanja, svaka osoba obavezno mora oprati ruke.

Treba takođe znati da je virus prisutan u inficiranom području i nekoliko nedjelja nakon primarnog labijalnog ili genitalnog herpesa. Inficirana osoba mora izbjegavati prisne kontakte s drugim osobama (ljubljenje, seksualni odnos, korišćenje istog escajga za jelo), te koristiti samo svoje peškire i papirne maramice za jednokratnu upotrebu.

Kako liječiti herpes na usnama prirodnim metodatama?

DETCyFP

Alternativna rješenja za herpes na usni svakako postoje, možda nisu tako brza i efikasna kao kakva kupovna mast za groznicu na usni, ali su u pitanju prirodna sredstva koja vam nikako neće naštetiti, jer se nećete dodatno izlagati farmakološkim preparatima, a sa druge strane olakšaćete postojeće tegobe i ublažiti problem. Evo jednog provjereno djelotvornog lijeka..

  • Umočite štapić za uši u mješavinu vode i sirćeta (u jednakim količinama) i nanosite ga na mjehuriće svakih desetak minuta. Ponovite to tri do četiri puta u toku jednog dana. Značajno ćete ubrzati vaš oporavak uz ovaj prirodni lijek protiv herpesa na usnama.

Kako se riješiti herpesa na usni uz pomoć domaćeg meda i bijelog luka

  • Tri češnja bijelog luka narendajte na sitno i zatim pomješajte sa 1oo grama domaćeg-prirodnog meda. Kad ste to napravili lagano premazujte herpes na usni i to detaljno da mješavina prodre u sve inficirane dijelove.

Ulje od bundeve je prirodni lek protiv herpesa na usnama

  • Za groznicu na usni se veoma dobro pokazalo i bundevino ulje, kojeg danas lako možete pronaći u gotovo svim biljnim apotekama. Potrebno je da inficirane dijelove usana premazujete 4 puta dnevno.

Propolis kapi su provjeren recept

  • Svakodnevno pijte propolis kapi zarad podizanja imuniteta, a sa blagim uljnim rastvorom od propolisa možete i premazivati herpes na usni..

Kod groznice na usnama pomaže i heljdino brašno

  • Svaki dan možete jednu malu kašičicu brašna od heljde preliti sa dvije male šolje ključale vode(potrebno je i kratko prokuvati), skinite sa šporeta pustite barem pola sata -sat da se prohladi i kasnije sa tim premazujte vaš nelagodni herpes na usni.

Aloja vera protiv herpesa

  • Uzmite nešto krupnije alojine listove i uzdužno ih rasjecite. Prije odlaska na spavanje prislonite ih na svoje lice, na mjesto gde se formirao herpes, pričvrstite sa elastičnim zavojem kao oblogu, te tako ostavite da prenoći.

Ljekovita nana liječi groznice 

Prelijte malu kašičicu mente sa dva decilitra tek provrele vode, te blago na pari kuvajte poklopljeno ne duže od petnaest minuta. Skinite sa šporeta ali i dalje poklopljeno pustite da odstoji dobrih 30-tak minuta. Sada dobro procjedite, te premažite oralni herpes. Uz ovaj prirodni lijek, poželjno je i piti nanin čaj.

Soda bikarbona protiv herpesa

  • Malu kašičicu sode bikarbone promješajte sa istom količinom soli i dodajte im vode. Kada smjesa postane gusta poput tečnije pavlake (milerama), tada je upotrebite za herpes na usni i to tako što ćete lagan premazivati do tri puta tokom dana inficirano mjesto..
Izvor: dijeta.com