Četvrta zimska turističko-ugostiteljska manifestacija “Zimzograd” biće održana na Trgu Krajine u Banjaluci od 7. decembra do 5. januara, a obuhvatiće gastronomsku ponudu, bogat muzički program, zabavni park, dječije radionice i predstave.

Tradicionalno i ove godine “Zimzograd” će biti otvoren dolaskom Djeda Mraza u 18.00 časova na Trgu Krajine kada će biti i održan veliki koncert beogradske muzičke grupe “Zaa”.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je gradska uprava Banjaluke zainteresovana da grad Banjaluka u periodu novogodišnjih praznika i ne samo tada intenzivno živi, da se u gradu posluje, da u njega dođu tUristi i gosti.

“Gradska uprava Banjaluke, Turistička organizacija grada Banjaluke i Kulturni centar Banski dvor i druge institucije biće uključene i pružiće podršku kompletnom programu obilježavanja novogodišnjih praznika, kao i `Zimzograda`, koji je jedan važan elemenat tog programa”, istakao je Radojičić na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom održavanja ove manifestacije.

On je rekao da je Gradska uprava Banjaluke dala podršku da se sadržaji “Zimzograda” ove godine praktično prošire sa obje strane glavne gradske saobraćajnice, jer će u parku “Petar Kočić” biti postavljeno klizalište.

Radojičić je rekao da će 31. decembra u gradu Banjaluka u toku dana biti obilježena Dječija nova godina, a naveče priređen doček Nove godine.

“Naredne sedmice Organizacioni odbor trebalo bi da utvrdi i program dočeka Nove godine, a u toku su pregovori i sa sponzorima i potencijalnim izvođačima jer Grad Banjaluka raspolaže sa ograničenim finansijskim sredstvima”, rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da je novina da će se bina za doček Nove godine nalaziti na glavnoj banjalučkoj saobraćajnici, kako bi dvije strane Trga Krajine bile povezane sadržajima i građanima se omogućio veći prostor.

“U večernjim časovima zavisno od programa koji bude imao `Zimzograd` i program za Novu godinu imaćemo povremene obustave saobraćaja kako bi se građanima omogućio veći prostor za šetnju”, kaže Radojičić.

On je najavio da će režim saobraćaja u centru Banjaluke 30. i 31.decembra, te 1.januara 2017.godine biti drugačiji, jer će od 30.decembra početi postavljanje bine na glavnoj saobraćajnici.

“Nastojaćemo da grad Banjaluka dobije nove ukrase, da bude još uređeniji i ljepši ne samo na glavnoj gradskoj zoni, već i na ulazima u grad“, rekao je gradonačelnik Banjaluke.

On je naveo a će Skupštini grada Banjaluke predložiti odluku o promjeni radnog vremena, koje će biti produženo za određene ugostiteljske objekte restorane, noćne klubove, kako bi za vrijeme praznika mnogobrojnim turistima pružili upotpunsti kompletne ugostiteljske i turističke sadržaje, bez remećenja javnog reda i mira.

“Na program obilježavanja novogodišnjih praznika nadovezaće se program obilježavanja Dana Republike Srpske, kojima rukovodi Organizacioni odbor u Palati predsjednika Republike Srpske. Grad Banjaluka biće domaćin centralnih događaja 8. i 9.januara”, zaključio je Radojičić.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da se projektom “Zimzograd” Banjaluka svrstala u grupu velikih evropskih gradova koji takođe realizuju ovakvu vrstu manifestacije.

“Za novogodišnju noć u Banjaluci su već svi smještajni kapaciteti rasprodati i uglavnom je riječ o turistima iz Slovenije i Srbije i ostalih zemalja regiona”, istakao je Barašin.

Direktor Agencije “Mint” Milena Mijatović rekla je da će ovogodišnji “Zimzograd” biti mnogo ljepši, svečaniji i sadržajniji u odnosu na prethodne, te veliko klizalište na 500 kvadratnih metara.

Portparol kompanije “Elta–kabel”, koja je generalni sponzor ovogodišnjeg “Zimzograda” Iva Đudurović rekla je da se “Zimzograd” ne bi mogao realizovati bez podrške sponzora koji su prepoznali važnost ove manifestacije, kao što su “Elta-kabel”, “Banjalučka pivara”, “Koka kola”, “Konzum”, “Adiko banka” i “Hemofarm”.

Izvor: SRNA