Kada žele da joj odaju priznanje, kolege joj obično kažu da je „prava muškarčina“ ili da je „muški uradila posao“.

To mi je simpatično, ali i pomalo smiješno, jer sposobnost, vještina, pa i karakter nemaju pol – kaže Željka Mileusnić, prva i zasad jedina žena među policijskim specijalcima u RS.

U tom „muškom društvu“ ona obavlja jednu od ključnih rukovodećih funkcija – pomoćnica je komandanta, zadužena za zakonitost rada Specijalne antiterorističke jedinice. Narodski rečeno, ona je ta koja u Jedinici zavodi red, pazi da sve bude po zakonu i pravilima službe, te vodi postupke protiv kolega koji se ogriješe o propise.

Dešavalo mi se da vodim postupak protiv kolege kojeg znam godinama, jer smo zajedno studirali ili radili. To nije lako, niti je prijatno iskustvo, ali pravila su jasna i tu nema izuzetaka – kaže Željka za EuroBlic.

Energična, radoznala i temperamenta, Željka je od malih nogu trenirala borilačke sportove i govorila da će, kad poraste, biti policajka. Ali kad je završila srednju školu, fakultet za policijsko obrazovanje nije postojao, pa je upisala pravo.

– Kasnije, kad je moj sin imao dvije godine, upisala sam Višu školu unutrašnjih poslova – priča Željka.

Njen sin je danas maturant u Medicinskoj školi i u šali kaže da će se zalagati da „sva djeca policajaca i policajki, kojim god se poslom bavili, dobiju benificarani radni staž“.

Karijeru je počela u policijskoj stanici, da bi kasnije postala prva žena koja komanduje vodom na Policijskoj akademiji, pa prva žena komandirka Policijske stanice za radarsku kontrolu saobraćaja, jedna od prvih žena među nastavnicima na akademiji i jedna od prvih inspektorki unutrašnje kontrole.

Magistrirala je u oblasti borbe protiv nasilja u porodici, a tom problematikom se bavi i kao jedna od liderki Mreže žena MUP RS.

Djevojčicama koje žele postati policajke Željka poručuje da uče, budu ženski uporne i da ne odustaju.

U policijskom pozivu na putu do uspjeha usponi i padovi su neminovni, ali i dijete, kad prohodava, nebrojeno puta padne, pa nijedno zbog toga nije odustalo od hodanja – kaže Željka.

Ova policajaka graciozne građe i šarmantnog osmijeha, slobodno vrijeme provodi u biranom društvu: ili sa dobrim prijateljima uz malo vina, pršut i tamburice, ili uz dobru knjigu, prvenstveno domaće i ruske klasike.

Stiže pojačanje

– Iako je još uvijek mnogima čudnije vidjeti ženu u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici nego ženu-samoubicu u terorističkom napadima, rukovodioci u MUP RS su prepoznali potrebu da koleginicama pruže šansu u ovoj vrsti policijskih poslova. Idućeg mjeseca će u redove naše Jedinice pristupiti još pet djevojaka, koje će obavljati poslove policajaca specijalista – otkriva, s ponosom, Željka Mileusnić.

(EuroBlic)