Prva revijalna izložba mačaka “Mace – gradske face” održaće se u četvrtak, 12. januara, u 18 časova u Tržnom centru “Emporium”.

Inicijativa za ovu izložbu došla je od menadžmenta TC “Emporium”, a organizacija je povjerena neformalnoj grupi građana “BL Pets” i odgajivačnici mačaka “Tabtabcoon” iz Banjaluke.

– Ideja za izložbu i ponuda da se ista održi u prostoru TC “Emporium” je bila previše dobra da se ne bi prihvatila. Banjaluka do sada nije imala ovakvu izložbu i krajnje je vrijeme da se ta “nepravda” ispravi. U gradu postoji veliki broj ljubitelja maca, a ovo je odlična prilika da se javnosti pokažu i neke malo rjeđe pasmine”, rekla je Mirna Vujanović iz udruženja “BL Pets”.

U organizaciju se uključila i stručnjak za mačke i osoba sa izložbenim iskustvima, Biljana Gagić-Jevđović, vlasnica jedine međunarodno registrovane odgajivačnice Maine Coon mačaka “Tabtabcoon”.

– Izložbu smo nazvali “Mace – gradske face” kako bismo povećali svijest građana o mački kao kućnom ljubimcu. Kod nas se mačka još uvijek ne doživljava i ne tretira kao kućni ljubimac i ravnopravan član domaćinstva već kao polusamostalna životinja koja uglavnom živi napolju. Želimo povećati i svijest o neophodnosti sterilizacije i kastracije i potpune čovjekove odgovornosti za svog ljubimca. Posebno želim naglasiti da je mačka idealan ljubimac, jer je suptilna i odlično razumije svoje ukućane i prilagožava se njihovom ritmu života”, kazala je Biljana.

Ona je istakla da je ova izložba posebno značajna jer je prva ne samo u Banjaluci već cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored uobičajenih i poznatih rasa kao što su evropska (domaća), persijska, sijamska i ruska plava mačka, posjetioci će moći da vide i rijetke i posebnon atraktivne pasmine maine coon i bengalsku mačku.

Biljana već sedam godina uzgaja maine coon mačke, a na ovoj izložbi posjetioci će moći da vide dvije njene mačke koje nose titule Dvostrukih velikih šampiona, Orlanda i Korinu.

Pored ovih titula, Korina je i dvije godine zaredom bila najljepša ženka Južne Evrope u svojoj kategoriji, što je izuzetan uspjeh.

Maine Coon je inače najveća rasa domaće mačke, divljeg izgleda, ali veoma nježnog i društvenog karaktera, zbog čega ih u mačjem svijetu zovu “nježnim divovima”.

Posjetioci izložbe će imati i priliku da udome neko od mačića koje traže dom.

Prijatelj izložbe je kompanija Royal Canin, a službeni fotograf Piki&Blue.

(Istinito)